Rabla auto 2025. Ghidul de finanţare a fost trimis la Monitorul Oficial
Ghidul de finanţare pentru Programul Rabla auto 2025 a fost trimis la Monitorul Oficial. Anul acesta, programul propune o serie de noutăţi.
Cea mai importantă schimbare este noua valoare a ecotichetului pentru maşinile electrice.
„Prin acest program ne propunem să aducem pe străzile din România zeci de mii de autoturisme nou nouţe, mai puţin poluante. Dacă vă doriţi un motor mai curat, cu consum mai mic sau o maşină mai sigură, pregătiţi-vă să vă înscrieţi în Rabla 2025! Cea mai mare noutate noutate şi cea mai aşteptată de toată lumea este valoarea ecotichetului pentru maşinile electrice, pe care am crescut-o la 37.000 de lei, aproximativ 7.500 de euro. Sperăm ca anul acesta Programul Rabla să fie un program care să întreacă orice aşteptare, să bată orice alt record”, a transmis ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet.
Programul are şi alte noutăţi.
„O altă noutate este legată de modalitatea de înscriere. Ne propunem să dăm posibilitatea românilor să se înscrie direct în aplicaţia Administraţiei Fondului pentru Mediu, fără dealeri, fără alţi intermediari, voucherul putând fi decontat la orice producător. O altă noutate: Avem un buget record de 1,43 de miliarde de lei, cu aproape 50 la sută mai mare decât bugetul anului trecut, pe care sperăm să îl epuizăm cât mai rapid pentru că vom avea o singură sesiune.
Colegii de la AFM afirmă că, în ultimii 20 de ani, datorită programului pe care îl numim în continuare Rabla, probabil cel mai iubit de români, am casat peste 1 milion de autoturisme în România! O cifră absolut spectaculoasă”, a adăugat ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet.
Scopul programului îl constituie îmbunătăţirea calităţii mediului prin achiziţionarea de autovehicule noi, mai puţin poluante şi eficiente din punct de vedere energetic. Programul vizează diminuarea efectelor poluării aerului asupra mediului şi a sănătăţii populaţiei, cauzate de emisiile de gaze de eşapament provenite de la autovehiculele uzate, precum şi prevenirea generării deşeurilor şi atingerea obiectivelor privind recuperarea şi valorificarea deşeurilor provenite de la vehiculele scoase din uz.
Programul are caracter multianual, se aplică la nivel naţional şi se desfăşoară în perioada 2025- 2030. Finanţarea programului se realizează din veniturile Fondului pentru mediu constituite din scoaterea la licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, în limita creditelor de angajament şi bugetare prevăzute cu această destinaţie prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii.
„În 2025, Programul Rabla intră într-o nouă eră a eficienţei şi accesibilităţii, prin lansarea unei noi aplicaţii digitale care simplifică procesul de înscriere şi reduce timpul de analiză a dosarelor. Aceste măsuri vin după consultări directe cu producătorii auto şi reconfirmă rolul programului Rabla ca un instrument vital pentru modernizarea parcului auto şi protecţia mediului”, a explicat Florin Bănică, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu.
Cuantumul ecotichetului a fost stabilit astfel:
-10.000 lei (aproximativ 2000 de euro) pentru achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau a unei motociclete;
-12.000 lei (aproximativ 2400 de euro) pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid;
-15.000 lei (aproximativ 3000 de euro) pentru un autovehicul nou plug-in hibrid sau o motocicletă electrică;
-37.000 lei (aproximativ 7500 de euro)pentru un autovehicul nou 100% electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen;
-120.000 lei(aproximativ 24.000 de euro) pentru un autovehicul nou plug-in hibrid sau 100% electric, în cazul instituţiilor publice şi unităţilor administrativ-teritoriale;
Pentru înscrierea în noul program Rabla, solicitanţii vor fi cei care vor trebui să completeze, într-o aplicaţie informatică gestionată de Administraţia Fondului de Mediu, o cerere în acest sens şi să încarce toate documentele necesare, inclusiv cele ce dovedesc casarea unei maşini. Finanţarea se acordă, în limita bugetului aprobat. Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale pot solicita un număr de maximum 25 de ecotichete în cadrul unei sesiuni de înscriere, fără a fi necesară casarea unui autovehicul uzat.
Persoanele fizice pot solicita maximum 2 ecotichete în cadrul unei sesiuni de înscriere, câte unul pentru fiecare autovehicul nou ce urmează a fi achiziţionat. Durata totală de implementare este de 90 de zile de la obţinerea statutului de „beneficiar finanţare”. În acest interval, producătorii sunt obligaţi să emită şi să introducă factura electronică în aplicaţie şi să finalizeze formalităţile de vânzare-cumpărare şi predare-primire a autovehiculului nou, au precizat organizatorii Programului Rabla auto 2025.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro