Radiografia pieţei rezidenţiale. Livrările de locuinţe din Bucureşti au crescut puternic în ultimii ani. Va continua trendul?

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 10 septembrie 2024 13 afişări

Numărul de locuinţe noi livrate anual a crescut de peste trei ori în judeţele Braşov şi Sibiu în decurs de zece ani, în intervalul 2013-2023, Bucureştiul deţinând „supremaţia“ din acest punct de vedere, cu o creştere de peste cinci ori.

Radiografia pieţei rezidenţiale. Livrările de locuinţe din Bucureşti au crescut puternic în ultimii ani. Va continua trendul?

Numărul de locuinţe noi livrate anual a crescut de peste trei ori în judeţele Braşov şi Sibiu în decurs de zece ani, în intervalul 2013-2023, Bucureştiul deţinând „supremaţia“ din acest punct de vedere, cu o creştere de peste cinci ori. Astfel, dacă în 2013 în Capitală se livraseră circa 2.700 de locuinţe, zece ani mai târziu totalul livrărilor s-a apropiat de 14.000, arată datele de pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică (INS), analizate de ZF.

În Capitală, numărul mare de livrări din 2023 este doar continuarea unei tendinţe ascendente din ultimul deceniu, anual fiind puse pe piaţă mai multe locuinţe decât în anul precedent. Va continua însă această dinamică şi mai departe, ţinând cont de problemele de autorizare din oraş?

„Datele SVN arată că în acest an ar putea fi livrate în Bucureşti şi împrejurimi cu aproximativ 17% mai puţine locuinţe comparativ cu 2023, o scădere care ar fi sinonimă cu cel mai mic număr de locuinţe noi finalizate în ultimii cinci ani. Din datele actuale, dar şi ţinând cont de scă­derea numărului de autorizaţii emise şi a suprafeţei totale autorizate, scăderi care sunt de peste 50% faţă de nivelul din urmă cu câţiva ani, situaţia din acest an ar putea să se înregistreze şi în 2025“, spune Andrei Sârbu, CEO al companiei de consultanţă imobiliară SVN România.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.