Radu Crăciun, BCR Pensii: Nu pot să nu remarc rezilienţa pieţelor de capital în pofida acestui coşmar geopolitic cu care ne confruntăm. Investitorii, surprinzători de calmi

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 13 mai 2024 30 afişări

Radu Crăciun, BCR Pensii: Nu pot să nu remarc rezilienţa pieţelor de capital în pofida acestui coşmar geopolitic cu care ne confruntăm. Investitorii, surprinzători de calmi

În contextul tensiunilor crescânde din Orientul Mijlociu şi războiului din Ucraina, cât şi ca urmare a experienţei căpătate în timpul crizei generate de Covid-19, investitorii de pe pieţele internaţionale de capital nu mai iau atât de multe decizii emoţionale ca în anii trecuţi şi dau dovadă de mai multă stăpânire de sine, spune Radu Crăciun, director general al BCR Pensii şi preşedinte al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat.

„Nu ştiu cât se datorează lecţiilor pe care le-am învăţat, încă nu pot să nu remarc rezilienţa uimitoare a pieţelor de capital, în pofida acestui coşmar geopolitic cu care ne confruntăm. În opinia mea, investitorii sunt surprinzători de calmi, în ciuda circumstanţelor tensionate”, consideră Radu Crăciun.

Reprezentantul BCR Pensii a fost prezent la evenimentul CFA Central And Eastern Europe Investment Conference – Transmisiune ZF Partners Events, într-un panel din care au mai făcut parte Robert Bohynik, managing director, CIO, Goldman Sachs Poland, Gavin Marriott, investment director from global and US Equities, Schroders, Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti, şi Petr Koblic, CEO al Bursei de Valori din Praga.

„În acest context ni s-a reamintit că, pentru a gestiona riscul şi frica, diversificarea este o unealtă foarte bună, vorbind despre diversificare pe lanţuri logistice, cât şi în ceea ce priveşte portofoliul de investiţii”, adaugă el.

Ce a mai declarat Radu Crăciun în timpul conferinţei:

  • Crizele – nelimitându-mă doar la pandemie, ci şi la criza geopolitică şi cea din 2008 – nu au adus nimic din ce noi, profesioniştii, nu ştiam, ci doar au amintit nişte lucruri care probabil fuseseră uitate. Unul dintre cele mai importante este faptul că nu toate crizele arată la fel. În timpul pandemiei, am văzut multe studii care încercau să modeleze criza pandemică folosind termenii crizei financiare, ceea ce este o prostie.
  • Există tot timpul această tentaţie să încerci să foloseşti trecutul în încercarea de a extrapola. O lecţie pe care ar putea să o învăţăm este faptul că ar trebui să ne uităm la specificităţi şi la rădăcinile adânci ale crizei pe care vrem s-o analizăm.
  • Un aspect relevant, care ne-a reîmprospătat memoria, spune cât de importantă este frica în timpul unei crize. Din cauza fricii, unii oameni sau, mai rău, instituţii, au făcut nişte erori de judecată care au avut efecte în anii care au urmat. Bineînţeles, publicul a început să se panicheze şi să îşi retragă activele în cele mai proaste momente şi au pierdut o mulţime de bani.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.