Raluca Ţintoiu, fosta şefă a NN Pensii, a câştigat definitiv procesul cu ASF, care i-a retras autorizaţia şi a amendat-o în 2017 după scandalul privind Pilonul II

Autor: Claudia Medrega Postat la 29 noiembrie 2020 172 afişări

Raluca Ţintoiu, fosta şefă a NN Pensii care a decis avertizarea celor 1,9 milioane de clienţi ai fondului de pensii private obligatorii în luna aprilie 2017 în legătură cu o posibilă naţionali­zare a banilor acumulaţi în conturi, a câştigat definitiv procesul împotriva Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), autoritatea de reglementare care a sancţionat-o financiar şi i-a interzis să ocupe o funcţie executivă.

Raluca Ţintoiu, fosta şefă a NN Pensii, a câştigat definitiv procesul cu ASF, care i-a retras autorizaţia şi a amendat-o în 2017 după scandalul privind Pilonul II

♦ ASF a sancţionat-o pe Raluca Ţintoiu, fosta şefă a NN Pensii, cu amendă de 100.000 de lei şi retragerea autorizaţiei, după ce a avertizat clienţii în 2017 privind o posibilă naţionalizare a pensiilor Pilon II ♦ NN a fost sancţionată cu o amendă de 750.000 de lei, cea mai mare amendă din istoria ASF ♦ Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins în 26 noiembrie 2020 recursul ASF ca „nefondat“.

Raluca Ţintoiu, fosta şefă a NN Pensii care a decis avertizarea celor 1,9 milioane de clienţi ai fondului de pensii private obligatorii în luna aprilie 2017 în legătură cu o posibilă naţionali­zare a banilor acumulaţi în conturi, a câştigat definitiv procesul împotriva Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), autoritatea de reglementare care a sancţionat-o financiar şi i-a interzis să ocupe o funcţie executivă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a hotărât că respinge recursul ASF ca „nefondat“, după ce Curtea de Apel Bucureşti anula în toamna anului 2018 sancţiunile ASF pentru Raluca Ţintoiu.

„Respinge recursul for­mulat de pârâta Auto­ri­tatea de Supraveghere Fi­nanciară împotriva sen­tinţei civile nr.4114 din 16 oc­tombrie 2018 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a de con­ten­cios admi­nis­trativ şi fiscal, ca ne­fondat“, potrivit in­for­ma­ţiilor anunţate de ICCJ.

Sentinţa definitivă a ICCJ a fost pronunţată în şedinţă publică în data de 26 noiembrie 2020.

Practic, hotărârea ICCJ vine după ce în octombrie 2018, Curtea de Apel Bu­cu­reşti lua decizia să anu­le­ze sanc­ţiunea prin care Raluca Ţintoiu a fost amen­dată de ASF cu suma de 100.000 de lei şi cu retragerea auto­ri­zaţiei şi a obligat totodată autoritatea să îi plătească fostei şefe a NN Pensii dau­ne morale în valoare de 1.000 de euro, po­trivit informaţiilor transmise atunci de Curtea de Apel Bucureşti.

Decizia Curţii de Apel din 2018 nu era însă definitivă. Iar ASF a făcut re­curs împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti prin care s-au anulat sancţiu­nile aplicate de autoritate Ralucăi Ţintoiu, fosta şefă a NN Pensii.

Sancţiunile dure ale ASF au venit în contextul în care Raluca Ţintoiu, care a condus cel mai mare adminis­tra­tor de pensii private din România, a decis avertizarea în aprilie 2017 a celor 1,9 milioane de clienţi ai fondului de pensii private obligatorii administrat de NN în legătură cu o posibilă naţionali­zare a banilor acumulaţi în conturi. Scrisoarea trimisă prin e-mail de NN Pensii, având-o pe Raluca Ţintoiu la con­ducere, a creat mare agitaţie la nivel politic, chiar liderul PSD de la acel mo­ment, Liviu Dragnea, ieşind în spaţiul public de mai multe ori pentru a susţine cu fermitate că „naţionalizarea este un scandal pornit din nimic“. În plus, el a spus la acea vreme că ASF şi Ministerul de Finanţe trebuie să sancţioneze foarte dur, ceea ce s-a şi întâmplat.

ASF avându-l atunci în funcţia de pre­şedinte pe Mişu Negriţoiu şi ca vice­pre­şedinte responsabil de zona pen­si­ilor private pe Ion Giurescu a convocat o şedinţă de urgenţă al cărei rezultat a fost sancţionarea Ralucăi Ţintoiu şi a NN Pensii.

În timp ce Raluca Ţintoiu a fost pedepsită cu interzicerea de a mai ocupa o funcţie de conducere în piaţa financiară nonbancară, dar şi cu o amendă de 100.000 de lei, NN a fost sanc­ţionată cu o amendă de 750.000 de lei, cea mai mare amendă din istoria ASF. NN Pensii, o companie deţintă de gru­pul olandez NN, nu a contestat decizia ASF, plătind amenda.

Vicepreşedintele Ion Giurescu, care a anunţat sancţiunile într-o con­ferinţă de presă fulger, a afirmat că NN a făcut o greşeală impardonabilă şi că administratorul a recunoscut greşeala.

Pentru că era cariera ei în joc, Raluca Ţintoiu, care se afla la conducerea NN Pensii din 2013, a contesta decizia ASF, câştigând în cele din urmă procesul.

Deşi Liviu Dragnea a negat cu vehemenţă posibilitatea desfiinţării pensiilor private Pilonul II la momentul informării NN, ulterior ministrul de Finanţe de la acea vreme Ionuţ Mişa a declarat public că Executivul ia în calcul această variantă.

Cosmin Vasile, managing partner la casa de avocatură Zamfirescu Racoţi Vasile&Partners (ZRVP), avocatul Ralucăi Ţintoiu în procesul cu ASF, declara că a atacat decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară de a o sancţiona pe Raluca Ţintoiu, fost director general al NN Pensii, întrucât decizia supraveghetorului pieţei de capital a fost luată fără a fi îndeplinit cvorumul, dar şi ca urmare a unei urgenţe nejustificate.

NN Pensii este cel mai mare administrator de pensii private Pilon II din România cu peste 1,9 milioane de participanţi. Cifra de afaceri a administratorului a crescut la 70,8 milioane de lei în primul semestru din acest an, cu 93% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

 În total, în sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) s-au strâns banii de pensii ai 7,4 milioane de români, circa 14 mld. euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pensii,
amenda,
curte,
decizie,
iccj

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.