Raluca Turcan îi cere lui Ludovic Orban să urgenteze aprobarea legii consumatorului vulnerabil

Autor: Petru Mazilu Postat la 25 august 2021 87 afişări

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, îi cere preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, să urgenteze procedurile privind aprobarea legii consumatorului vulnerabil. Raluca Turcan îi mai solicită şi şefului Senatului, Anca Dragu, să accelereze adoptarea unui proiect privitor la pensionare.

Raluca Turcan îi cere lui Ludovic Orban să urgenteze aprobarea legii consumatorului vulnerabil

Prin intermediul unui comunicat de presă, Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a solicitat preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului să accelereze demersurile pentru adoptarea a două proiecte de acte normative iniţiate de minister, ambele aflate în procedură de urgenţă: proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil din sistemul energetic şi proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare.

Solicitarea privind consumatorul vulnerabil este adresată preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban. Ministrul Raluca Turcan vrea ca proiectul să fie aprobat până în octombrie, iar legea să se aplice de anul viitor.

„Intenţia noastră este ca legea privind protecţia consumatorului vulnerabil să se poată aplica începând de anul viitor, pentru că noua lege prevede atât creşterea numărului de beneficiari, cât şi a cuantumului sprijinului acordat”, a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Proiectul de lege vizează creşterea nivelurilor de venituri până la care se acordă dreptul - de la 800 lei la 810 lei pe persoană din familie, respectiv de la de la 1.082 lei la 1.445 lei pentru persoana singură.

Documentul introduce suplimentul pentru energie în cuantum egal pentru toate gospodăriile, acordat pe tot parcursul anului, iar plata ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu lemne pentru beneficiarii ajutorului social se va prelua din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi nu va mai fi în sarcina directă a autorităţii administraţiei publice locale.

Prin adresa transmisă preşedintelui Senatului, Anca Dragu, ministrul Muncii solicită accelerarea procedurilor pentru adoptarea, până la sfârşitul lunii septembrie a proiectului de lege privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare.

„Proiectul dă posibilitatea persoanelor care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, de a opta între continuarea activităţii până la împlinirea vârstei de 70 de ani şi încetarea raportului de muncă sau a raportului de serviciu în sistemul public”, scrie în comunicatul de presă.

Concret, pensionarii din sistemul public au posibilitatea să primească fie pensia integrală, fie salariul lunar corespunzător funcţiei ocupate până la împlinirea vârstei de 70 ani în cazul în care optează pentru prelungirea activităţii în sistemul public.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.