Răspândirea coronavirusului trimite bursele internaţionale în roşu. Indicele pan-european Stoxx 600 a scăzut cu mai mult de 2%, în timp ce în SUA, Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 500 de puncte la deschiderea şedinţei de pe Wall Street

Autor: Departamentul Economic Postat la 27 ianuarie 2020 35 afişări

Răspândirea coronavirusului trimite bursele internaţionale în roşu. Indicele pan-european Stoxx 600 a scăzut cu mai mult de 2%, în timp ce în SUA, Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 500 de puncte la deschiderea şedinţei de pe Wall Street

Bursele internaţionale au resimţit temerile investiorilor legate de răspândirea rapidă a coronavirusului chinez, înregistrând scăderi, luni.

Potrivit oficialilor chinezi, numărul morţilor a crescut la 81, începând de luni, cu peste 2.860 de persoane infectate. Un al cincilea caz în Statele Unite a fost acum confirmat şi virusul a fost detectat în Singapore, Coreea de Sud, Australia, Canada, Franţa, Japonia, Malaezia şi Vietnam.

Indicele pan-european Stoxx 600 a scăzut cu mai mult de 2%, în timp ce în SUA, Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 500 de puncte la deschiderea şedinţei de pe Wall Street.

Bursele europene sunt pe roşu la ora transmiterii ştirii, cu CAC 40 având un minus de 2.51%, DAX de la Frankfurt cu -2,532%, AEX în Amsterdam înregistrază o scădere de 2,36% iar IBEX 35 de la Madrid un minus de 1,73%.

La Bucureşti indicele BET are cu o jumătate de oră înainte de închidere un minus de 0,76%, pe o lichiditate peste medie, de peste 10 milioane de euro.

În timp ce majoritatea pieţelor din Asia au fost închise pentru Anul Nou Lunar, în Japonia Nikkei 225 a scăzut cu mai mult de 2%, în timp ce Topix a scăzut cu 1,6%.

Evoluţiile vin pe fondul îngrijorărilor cu privire la o eventuală cădere economică cauzată de virus, experţii reamintind impactul crizei SARS din 2003.

Într-o notă de luni dimineaţă, analistul şef al Danske Bank, Allen von Mehren, a declarat că economia chineză ar putea înregistra o lovitură pe termen scurt şi o posibilă reducere a PIB cu un punct procentual în prima jumătate a anului 2020.

„Epidemia SARS a durat trei-patru luni, dar este greu de spus dacă acesta este o referinţă.Răspunsul guvernului este mai rapid, dar noul virus pare să se răspândească mai repede. Este prea devreme pentru a judeca când va fi sub control situaţia”, a spus von Mehren.

Luni, aşa-numitele active de refugiu au crescut: aurul spot a fost tranzacţionat cu 0,78% la peste 1.582 de dolari o uncie la începutul sesiunii europene, în timp ce yenul japonez şi francul elveţian s-au apreciat faţă de dolar.

Analiştii Danske Bank au apreciat că sectorul chinez al serviciilor va suferi cel mai mare impact, mult peste cel al epidemiei SARS, în condiţiile în carre acum reprezintă 54% din PIB faţă de 42% în 2003.

Dintr-o perspectivă globală, China reprezintă acum 19% din economia globală în termeni ajustaţi de paritate a puterii de cumpărare (PPP), comparativ cu 9% în 2003.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
burse,
coronavirus,
trimitere,
chinezi,
inregistrare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.