Răsturnare de situaţie în piata imobiliară. De ce tot mai mult români aleg să fie chiriaşi VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 01 septembrie 2024 32 afişări

Răsturnare de situaţie în piata imobiliară. De ce tot mai mult români aleg să fie chiriaşi  VIDEO

Chiriile la locuinţe, care au crescut deja cu mai bine de 10% în ultimul an, se pregătesc de noi runde de scumpiri, în condiţiile în care achiziţia unei case devine un obiectiv greu de atins pe fondul dobânzilor la creditele imobiliare care se meţin la un nivel ridicat. Combinaţia de salarii care nu ţin pasul cu dobânzile mari este principalul motiv pentru care tot mai mulţi aleg chiriile, explică Toma Filipovici, preşedinte APAIR.

„Nivelul ridicat al dobânzii contează mult. Dacă ne uităm la numărul de credite noi, vedem că foarte multe sunt refinanţări. Le-au crescut oamenilor ratele de la 2.000 de lei la 3.500, iar veniturile lor nu au crescut şi atunci au fost nevoiţi să refinanţeze. Atunci se gândesc la chirie un an sau doi pentru a mai strânge bani pentru un avans mai mare” a declarat Toma Filipovici în cadrul emisiunii ZF Live realizată cu sprijinul Orange Business.

Tot mai mulţi români aleg chiria pentru a beneficia de mobilitatea oferită de această opţiune şi pentru a evita creditul ipotecar. Cererea tot mai mare împinge preţurile în sus ceea ce a făcut ca apartamentele sau garsonierele să atingă praguri care păreau imposibile cu câţiva ani în urmă, este de părere Toma Filipovici.        

„Este un trend ascendent. Cupluri şi familii de toate vârstele aleg chiria pentru că au înţeles că le conferă o anumită mobilitate. Avantajul lor de a nu a avea povara acelei ipoteci este mai mare. Trendul este pe creştere, aşa a ajuns o garsonieră pe Metalurgiei, dacă e în stare bună, să se închirize cu 350 de euro, ceea ce era neverosimil acum câţiva ani” a mai spus preşedintele APAIR LA ZF Live.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.