Răsvan Popescu şi-a depus candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CNA
Răsvan Popescu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), şi-a depus candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CNA, care este vacantă din septembrie 2014, după ce Viorel Vasile Buda şi-a dat demisia, invocând motive personale.
Candidatura lui Răsvan Popescu a fost înregistrată la Registratura CNA, au confirmat joi, pentru MEDIAFAX, reprezentanţi ai Consiliului.
Contactat de MEDIAFAX, Răsvan Popescu a confirmat depunerea candidaturii pentru funcţia vacantă de vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului.
"CNA traversează o perioadă tulbure, marcată de conflicte interne, de contestarea preşedintelui de către majoritatea membrilor şi de anchete judiciare asupra instituţiei. În acest context, la îndemnul unor colegi, mi-am depus candidatura la funcţia vacantă de vicepreşedinte. Cred că experienţa mea de om care am condus instituţia timp de cinci ani, fără probleme deosebite, agreat de majoritatea colegilor mei şi de funcţionarii instituţiei, poate fi de folos", a declarat, pentru MEDIAFAX, Răsvan Popescu.
Până în momentul difuzării acestei ştiri, nu a mai fost depusă nicio altă candidatură pentru funcţia de vicepreşedinte al CNA.
Pentru ocuparea locului vacant de vicepreşedinte al CNA, Consiliul trebuie să organizeze alegeri, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Potrivit articolului 14 din Legea audiovizualului, "(1) Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora.
Mandatul este de 6 ani. (2) În absenţa preşedintelui conducerea Consiliului este asigurată de vicepreşedinte. (3) Vicepreşedintele este ales prin vot secret de către Consiliu, în prezenţa a cel puţin 9 membri ai acestuia, pentru un mandat de 6 ani. (4) Dacă funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte devine vacantă, se procedează la alegerea, în condiţiile alin. (1) şi (3), a unui preşedinte, respectiv vicepreşedinte".
Pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului poate candida orice membru al Consiliului, numit în condiţiile legii. Alegerea candidatului/ candidaţilor pentru funcţia de vicepreşedinte al CNA se face prin vot secret, în condiţiile prevăzute de lege. În cazul în care candidaţii nu întrunesc numărul de voturi necesar pentru alegerea în această funcţie, votul se poate relua de cel mult trei ori. Dacă nici în acest caz nu se reuşeşte alegerea candidatului pentru funcţia de vicepreşedinte, se declanşează o nouă procedură de alegere.
În prezent, Consiliul Naţional al Audiovizualului include 11 membri: Laura Georgescu (preşedinte), Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.
Răsvan Popescu a fost numit membru titular în CNA de Parlamentul României, la propunerea Senatului (fiind susţinut de PSD), pentru perioada decembrie 2012 - 2018.
Răsvan Popescu a ocupat şi funcţia de vicepreşedinte interimar al CNA, în perioada 28 decembrie 2012 - 14 ianuarie 2013.
De asemenea, Răsvan Popescu a fost preşedinte al CNA în perioada 2007 - 2012.
Până în 2000, când şi-a început activitatea de membru CNA, Răsvan Popescu a lucrat ca jurnalist de presă scrisă şi radio BBC, redactor-şef la TVR şi purtător de cuvânt al Guvernului şi apoi al Preşedinţiei României.
Funcţia de vicepreşedinte al CNA a devenit vacantă după ce Viorel Vasile Buda a anunţat, pe 16 septembrie 2014, că şi-a dat demisia, invocând motive personale. El a rămas în continuare membru al CNA.
Ulterior, în luna octombrie 2014, Lorand Turos şi-a depus candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CNA. Lorand Turos a anunţat, însă, public, în şedinţa din 19 martie 2015, că îşi retrage candidatura la funcţia de vicepreşedinte al CNA, fiind nemulţumit că în acea şedinţă membrul CNA Radu Călin Cristea (cel care prezida respectiva şedinţă) a propus organizarea alegerilor pentru funcţia de vicepreşedinte al CNA. Lorand Turos a spus atunci că nu este corect ca vicepreşedintele CNA să fie ales într-o şedinţă în care nu erau prezenţi toţi membrii Consiliului (preşedintele CNA, Laura Georgescu, nu a participat la respectiva şedinţă, Viorel Vasile Buda se afla în concediu, iar unul dintre membri - Radu Herjeu - nu avea la momentul respectiv drept de vot).
Pe de altă parte, pe 19 martie, şase membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au votat, într-o şedinţă cu uşile închise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte al CNA şi pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului. Hotărârea a fost transmisă la Comisia pentru cultură a Camerei Deputaţilor de membrii CNA Radu Călin Cristea, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Răsvan Popescu, Dorina Rusu şi Florin Gabrea, potrivit precizărilor făcute, marţi, de parlamentarul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei, în timpul unei şedinţe în care au fost audiaţi membrii CNA.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro