Ravagii provocate de caniculă asupra energiei, culturilor şi animalelor în China
Căldura extremă din China a făcut ravagii miercuri, în ciuda temperaturilor mai scăzute din unele regiuni. Autorităţile din Yangtze se străduiesc să limiteze daunele provocate de schimbările climatice asupra energiei, culturilor şi animalelor.
Valul de căldură din China, care se întinde pe parcursul a 70 de zile, este cel mai lung şi cel mai răspândit înregistrat vreodată, aproximativ 30% din cele 600 de staţii meteorologice de-a lungul fluviului Yangtze înregistrând cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată până vinerea trecută, potrivit Reuters.
Regiunea sud-vestică Chongqing a fost afectată în mod deosebit, un locuitor, Zhang Ronghai, spunând că a rămas atât fără apă, cât şi fără curent electric după un incendiu la munte a durat 4 zile în districtul Jiangjin.
"Oamenii trebuie să meargă la un centru energetic aflat la peste 10 km distanţă pentru a-şi încărca telefoanele", a declarat Zhang.
Miercuri, imagini distribuite pe serviciul chinezesc Weibo, de tip Twitter, au arătat locuitori şi voluntari din Chongqing şi Sichuan care se chinuiau şi chiar leşinau din cauza căldurii intense în timpul testelor obligatorii COVID-19.
Biroul pentru agricultură din Chongqing a elaborat, de asemenea, măsuri de urgenţă pentru a proteja efectivele de animale din peste 5.000 de ferme de porci de mari dimensiuni, care s-au confruntat cu "provocări severe" ca urmare a căldurii, arată presa de stat.
Pagubele provocate culturilor şi lipsa apei s-ar putea "extinde la alte sectoare legate de alimente, ceea ce ar putea duce la o creştere substanţială a preţurilor sau la o criză alimentară în cel mai grav caz", a declarat Lin Zhong, profesor la City University of Hong Kong, care a studiat impactul schimbărilor climatice asupra agriculturii din China.
Centrul Naţional de Meteorologie din China a revizuit miercuri avertizarea naţională de căldură la "portocaliu", după 12 zile consecutive de "alertă roşie", dar se aşteaptă în continuare ca temperaturile să depăşească 40 de grade Celsius în Chongqing, Sichuan şi în alte părţi ale bazinului Yangtze.
O staţie meteorologică din Sichuan a înregistrat miercuri o temperatură de 43,9C, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în această provincie, au precizat meteorologii oficiali pe canalul lor Weibo.
China a avertizat că este deosebit de vulnerabilă la schimbările climatice, iar dezastrele naturale se aşteaptă să se înmulţească în anii următori, ca urmare a vremii instabile.
Pe măsură ce seceta se prelungeşte, presa de stat şi-a îndreptat atenţia către impactul schimbărilor climatice asupra altor ţări.
"Schimbările climatice sunt din nou un semnal de alarmă pentru întreaga lume", a declarat marţi ziarul oficial al organismului de supraveghere a corupţiei din China, adăugând că valuri de căldură şi secete dăunătoare au lovit Europa, Africa şi America de Nord în ultimele săptămâni.
China, cea mai mare sursă mondială de emisii de gaze cu efect de seră care provoacă încălzirea climei, s-a angajat să aducă CO2 la un nivel maxim înainte de 2030 şi să devină "neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon" până în 2060 şi, de asemenea, se grăbeşte în dezvoltarea energiei regenerabile.
Dar seceta a erodat producţia de energie hidroelectrică, iar energia pe bază de cărbune este din nou în creştere, centralele din provincia Anhui crescând producţia cu 12% faţă de anii normali.
Li Shuo, consilier pe probleme climatice la Greenpeace din Beijing, a avertizat că penuria de energie "ar putea fi folosită cu uşurinţă ca argument pentru a construi mai multe centrale pe cărbune", dar a spus că o vară cu fenomene extreme pe tot globul ar putea determina luarea mai multor măsuri.
Perspectivele de cooperare internaţională pentru combaterea schimbărilor climatice s-au diminuat în urma vizitei din această lună a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, o insulă autoguvernată pe care China o revendică ca fiind a sa.
Ca răspuns, China, furioasă, a anulat discuţiile cu Statele Unite privind schimbările climatice, punând capăt unui canal important care a contribuit la elaborarea unor politici mai ecologice.
China a declarat că schimbările climatice nu pot fi separate de problemele diplomatice mai ample. Săptămâna trecută, ministerul de externe a transmis Statelor Unite că ar trebui să pună capăt boicotului produselor de energie solară din regiunea Xinjiang şi să furnizeze fonduri pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să se adapteze.
Statele Unite au interzis importurile din Xinjiang, în încercarea de a proteja piaţa americană de produsele care ar putea fi afectate de abuzurile privind drepturile omului. China neagă existenţa acestor abuzuri.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro