Război total între statul român şi cea mai mare companie din România, OMV Petrom, deţinută de austriecii de la OMV, la o lună de la scandalul Schengen

Autor: Roxana Petrescu Postat la 12 ianuarie 2023 156 afişări

Război total între statul român şi cea mai mare companie din România, OMV Petrom, deţinută de austriecii de la OMV, la o lună de la scandalul Schengen

Ministerul Finanţelor subliniază că taxarea companiilor care au peste 75 % din cifra de afaceri din activitãţi desfãşurate în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cãrbunelui şi rafinãriilor reprezintă transpunerea în legislaţia naţională a Regulamentului UE 2022/1854 care vizează toate statele membre şi are ca principal obiectiv protejarea categoriilor vulnerabile de populaţie împortiva efectelor creşterii preţurilor la energie şi finanţarea investiţiilor în proiecte energetice strategice. Reacţia vine după ce OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol şi gaze din sud-estul Europei, a avut joi dimineaţă o primă declaraţie officială la ordonanţa de urgenţă din ultimele zile ale anului 2022 prin care Guvernul Ciucă a decis supraimpozitarea profiturilor companiilor din sectorul de petrol şi gaze. Astfel, în raportul cu privire la indicatorii tehnici de la T4/2022, Petrom spune că se aşteaptă să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru 2022.

La finalul anului trecut, guvernul României a emis OUG 186/2022 potrivit căreia în cazul în care profiturile impozabile/contabile din 2022 pentru companiile din sectoarele mai sus menţionate, respectiv din 2023 depăşesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile faţă de media profiturilor impozabile/contabile ale perioadei 2018-2022, acestea se impozitează cu o cotă de 60%.

“Conform art. 1, alin. (1) din ordonanţa Guvernului, taxa de solidaritate se aplicã firmelor care au cifra de afaceri de peste 75 % inclusiv, din activitãţi desfãşurate în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cãrbunelui şi rafinãriilor, cu codurile CAEN: 0610 - «Extracţia ţiţeiului», 0620 - «Extracţia gazelor naturale», 0510 - «Extracţia huilei», 1910 - «Fabricarea produselor de cocserie» şi 1920- «Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului»”, a comunicat Ministerul Finanţelor.

Cele mai mari companii deţinute de OMV în România sunt OMV Petrom care are ca obiect de activitate extracţia petrolului, şi OMV Petrom Marketing, care are ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul al carburantţilor.

În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 şi a prevederilor acestei ordonanţe de urgenţă, ne aşteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”, susţine însă OMV Petrom.

De pe altă parte, Ministerul Finanţelor subliniază că şi companiile afiliate firmelor care se înscriu în domeniile incluse în Ordonanţă, vor plăti taxa.

“Totodatã, contribuţia de solidaritate se datoreazã şi de cãtre pãrţile afiliate, potrivit ordonanţei Guvernului:“În aplicarea prevederilor alin. (2), persoana afiliată este cea definitã potrivit prevederilor art. 7 pct. 26 din Legea nr. 227/2015, cu modificãrile şi completările ulterioare, indiferent de obiectul de activitate şi care nu desfãşoarã activitãţile prevãzute la alin. (1).”

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
omv petrom,
petrom,
crestere,
omv,
romania,
austrieci

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.