Războiul din Ucraina îi dă fiori fostului şef al serviciilor secrete americane: Conflictul s-ar putea transforma într-un dezastru cu cosecinţe incalculabile pentru toată lumea
Cea mai mare îngrijorare a lui David Petraeus, fost şef al CIA şi general în retragere al armatei SUA, este potenţiala escaladare a conflictului într-un război total, care ar însemna un dezastru cu cosecinţe catastrofale pentru toată lumea, scrie CNCB.
„Cred că este normal ca cei de la conducerea SUA precum şi a ţărilor europene să facă tot posibilul pentru a evita declanşarea celui de Al Treilea Război mondial”, a spus Petraeus.
Ucraina şi Occidentul sunt ameninţate în mod constant de la Kremlin cu folosirea armelor nucleare. Incertitudinea asupra unei astfel de decizii încetinesc deciziile de la vârful Ucrainei, chiar în timp ce trupele ucrainene realizează contraofensive puternice în teritoriile anexate ilegal de Rusia.
Fostul şef CIA este de părere că factorii de decizie occidentali trebuie să fie prudenţi în privinţa propriilor acţiuni şi să se abţină de la măsuri extreme în privinţa acţiunilor militare ofensive asupra Rusiei.
„Amitiţi-vă că la început au existat acele cereri pentru sabilireai unei zone de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei. Dacă pui avioanele americane în acelaşi spaţiu cu cele ruseşti n-ai cum să te asiguri că nu vor încerca să se doboare reciproc. Asta ar însemna un război SUA-Rusia, ceea ce nu putem permite”, a mai spus fostul şef CIA.
La sfârşitul săptămânii, forţele ucrainene au reuşit să recucerească cu succes oraşul strategic Lyman din estul regiunii ucrainene Doneţk, unul dintre cele patru teritorii pe care Putin le-a anexat recent. Contraofensivele din sudul ţării sunt, de asemenea, în curs de desfăşurare, ajutate şi de moralul scăzut al trupelor ruseşti şi de faptul că forţele ucrainene au capturat unităţi ruseşti.
Totuşi, succesul ucrainenilor pe câmpul de luptă nu înseamnă că Rusia nu poate riposta în alte moduri.
„Chiar dacă Rusia pierde teren în război, ea păstrează capacitatea îngrozitoare de a lovi Ucraina acolo unde doar cel mai tare. Altfel spus, nu vom vedea prea curând finalul bombardamentelor împotriva marilor structuri civile”, a declarat David Petraeus.
Ca răspuns la ameninţarea lui Putin cu arma nucleară, administraţia Biden a replicat că o astfel de acţiune va fi primită cu un „răspuns decisiv” din partea SUA, însă nimeni nu ştie ce presupune.
„Suntem gata să acţionăm dar nu vrem să începem o escaladare a ameninţărilor nucleare cu Rusia, pentru că ar putea scăpa de sub control”, mai spune Petraeus.
Pe front, trupele ucrainene au continuat să avanseze spre Lugansk, o altă regiune anexată de Putin, iar Occidentul continuă să urmărească cu atenţie conflictul şi tensiunile acestuia.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro