Răzvan Popescu, CEO, Romgaz: Vom avea probabil o nouă emisiune de obligaţiuni de 500 mil.euro în toamnă şi încă una în 2026. Există o competiţie din partea programului Fidelis şi va trebui să reevalăm şi noi nivelul dobânzii
Romgaz va derula în 2025 un program de investiţii de peste 1 mld.euro, din care 75% se duce spre proiectul Neptun Deep, compania urmând să mai emită o rundă de obligaţiuni de 500 mil.euro în toamnă şi încă una în 2026, a declarat Răzvan Popescu, CEO, Romgaz în cadrul conferinţei ZF Capital Markets Summit 2025.
”Avem cel mai mare program de investitii, peste 1 mld euro, iar 75% se duc în Neptun Deep. Nu putem finanţa doar din activitatea curentă. Am avut o primă rundă de finanţare şi ne aşteptăm ca anul acesta să mai emitem obligaţiuni de încă 500 mil euro în toamnă şi încă una anul viitor. Există o competiţie din partea Fidelis şi va trebui să reevalăm şi noi nivelul dobânzii”.
Răzvan Popescu spune că incertitudinile s-au tot invârtit în ultimele luni în jurul nevoii de stabilitate politică, şi în Rnomânia şi la nivel european.
”Trebuie să ne uităm şi la factorii economici, la inflaţie, la datoria totală a ţării, la productivitate. E important să luăm măsuri pentru a crea predictibilitate pentru investitori”.
Ce a mai declarat Răzvan Popescu:
Nivelul datoriei, mai ales al serviciului datoriei publice, e mereu în discutie.
Iar dobânda la care se împrumută statul este ridicată, ceea ce crează probleme şi pentru companii, cum e Romgaz.
Avem investiţii foarte mari şi în 2025 şi 2026. Anul trecut actionarii au votat o distribuire de 20% din profitul net. Când am intrat în Neptun Deep ştiau de necesitatea de finanţare care va urma şi e normal ca şi distribuirea de dividende să fie echilibrată.
În cazul Azomureş, am ieşit în consultare pe piaţă pentru a vedea cât ar costa achiziţia unui consultant pentru Romgaz. Vom face o analiză tehnică a activelor, ne vom uita la piaţa de îngrăşăminte. Sinergia e clară. Gazul care va intra în producţia internă trebuie să aibă valoare adăugată pe teritorul României,dar trebuie să se incadreze în strategia Romgaz.
Emisiunea de obligatiuni e gândită să poată fi folosită pentru diferite proiecte. Finantarea pentru Azomureş există, dar evaluarea unei achiziţii este mai importantă.
Proiectul Caragele este prioritar, dar nu are nici pe departe potenţialul rapid al Neptun Deep. Când a apărut varianta Neptun Deep, oportunităţile de pe uscat se impuţinaseră. S-a discutat despre varianta de a deveni green, de a ne concentra pe regenerabile. După analize şi discutii cu acţionarii şi fondurile de investitii am decis să consolidăm Romgaz pe ceea ce ştie şi să mergem pe varianta Neptun Deep.
Neptun Deep va creşte semnificativ producţia Romgaz şi uitându-mă şi la companiile similare din Europa, aş zice că acţiunea Romgaz e subevaluată.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
-
Ce mai face George Soros la 94 de ani, „inamicul public" numărul 1 din România. Cine este Alexander Soros, urmașul lui, care a fost decorat de fostul președinte american Joe Biden în locul tatălui său. Scott Bessent, mâna dreaptă a lui Soros, alături de care a prăbușit lira sterlină, e acum ministru de Finanțe în SUA