Reacţia tranşantă a Chinei după războiul comercial început de Trump: SUA trebuie să anuleze complet toate măsurile tarifare unilaterale dacă Washingtonul doreşte reluarea discuţiilor comerciale
China i-a transmis Statelor Unite că trebuie „să anuleze complet toate măsurile tarifare unilaterale” dacă Washingtonul doreşte reluarea discuţiilor comerciale, într-unul dintre cele mai ferme mesaje ale Beijingului privind escaladarea războiului comercial dintre cele două superputeri economice ale lumii, scrie FT.
Beijingul a declarat, de asemenea, că „nu există negocieri economice sau comerciale între China şi Statele Unite”, în ciuda declaraţiilor repetate ale preşedintelui Donald Trump că cele două părţi poartă discuţii.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a spus în ultimele zile că războiul comercial este „nesustenabil” şi că „va fi nevoie de o dezescaladare din partea ambelor tabere”.
He Yadong, purtător de cuvânt al Ministerului Comerţului din China, a declarat joi: „Măsurile tarifare unilaterale au fost iniţiate de SUA.”
„Dacă SUA îşi doreşte cu adevărat să rezolve problema, ar trebui... să anuleze complet toate măsurile tarifare unilaterale împotriva Chinei şi să caute o soluţie printr-un dialog egal.”
Trump şi-a exprimat dorinţa de a negocia un acord cu preşedintele Xi Jinping, dar China a insistat că nu va ceda în faţa a ceea ce consideră a fi un act de intimidare economică.
Sondaj Știu
Ești de acord ca viitorul Președinte să dizolve Parlamentul, pentru a reflecta voința de acum a electoratului?
Beijingul a subliniat în mod repetat că SUA trebuie să facă primul pas pentru a reduce tensiunile din criza actuală, care riscă să ducă la o ruptură economică profundă între cele două ţări.
China a declarat în mod constant că „uşa sa rămâne deschisă” pentru negocieri, dar condiţionarea acestor discuţii de eliminarea unilaterală a tarifelor de către SUA reprezintă o înăsprire clară a poziţiei sale.
Întrebat miercuri cât de curând ar putea reduce tarifele impuse Chinei, Trump a răspuns: „Depinde de ei.” Casa Albă a subliniat, de asemenea, că preşedintele nu va elimina unilateral tarifele aplicate produselor chinezeşti.
Washingtonul şi Beijingul sunt angajate într-o escaladare continuă, cu măsuri şi contra-măsuri, încă din februarie, când Trump a început să majoreze tarifele asupra importurilor din China. Taxele impuse de SUA produselor chineze au ajuns la 145%, în timp ce Beijingul a aplicat tarife de retorsiune de până la 125%.
Marţi, Bessent a declarat că nivelul ridicat al tarifelor din ambele părţi echivalează practic cu un „embargo” comercial.
Trump a relaxat unele dintre tarifele generale, oferind scutiri pentru smartphone-uri, semiconductori şi produse electronice.
Marţi, preşedintele a spus că tarifele vor fi reduse „substanţial” şi că un acord va fi încheiat „destul de repede”. Totuşi, joi, Beijingul a declarat că orice informaţii potrivit cărora China şi SUA s-ar apropia de un acord sunt „ştiri false”.
„Nu au existat consultări sau negocieri între China şi Statele Unite privind tarifele, cu atât mai puţin un acord”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Guo Jiakun.
Vorbind cu jurnaliştii joi, Trump a afirmat că oficiali din SUA şi China s-au întâlnit în acea zi, dar a refuzat să ofere detalii. Casa Albă şi Departamentul Trezoreriei nu au răspuns imediat solicitărilor de informaţii privind această întâlnire.
Ministrul de finanţe al Chinei, Lan Fo’an, şi guvernatorul băncii centrale, Pan Gongsheng, se află joi la Washington pentru reuniunile de primăvară ale FMI.
Întrebat despre afirmaţia Chinei că declaraţiile sale privind negocierile comerciale ar fi „ştiri false”, Trump a răspuns: „Au avut o întâlnire în această dimineaţă... Nu contează cine sunt ei, e posibil să dezvăluim mai târziu, dar au avut întâlniri în această dimineaţă şi ne-am întâlnit cu China.”
He Yadong a spus: „Cel care a legat clopoţelul de gâtul tigrului trebuie să fie cel care îl şi dezleagă”, făcând referire la un proverb chinezesc care înseamnă că cel care creează o problemă ar trebui să o şi rezolve.
El a mai spus că Beijingul a menţinut „o atitudine deschisă faţă de consultări şi dialog”, dar că „presiunile, ameninţările şi şantajul nu sunt metodele corecte pentru a relaţiona cu China”.
„Războiul comercial a fost iniţiat unilateral de către SUA... dacă vor să negocieze, trebuie să dea dovadă de sinceritate şi să revină pe calea corectă a unui dialog egal şi a unor consultări reale”, a declarat He Yadong.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro