Realitatea TV a pierdut 4 licenţe, inclusiv la Cluj, din cauza încetării emisiei analogice în România

Autor: Madalina Cerban Postat la 18 iunie 2015 232 afişări

Societatea Realitatea Media SA a pierdut patru licenţe terestre, pe care Realitatea TV emitea program local, la Sibiu, Târgu-Jiu, Braşov şi Cluj-Napoca, din cauza încetării, miercuri, a emisiei analogice terestre în România, potrivit unor informaţii prezentate în şedinţa de joi a CNA.

Cele patru licenţe ale Realitatea TV Sibiu, Târgu-Jiu, Braşov şi Cluj-Napoca au încetat de drept miercuri, fiind retrase de autoritatea naţională de reglementare în comunicaţii (ANCOM), ca urmare a încetării emisiei analogice terestre TV în România.

În ciuda acestui fapt, Realitatea TV continuă să fie disponibilă în Sibiu, Târgu-Jiu, Braşov şi Cluj-Napoca, fiind recepţionat prin satelit programul staţiei centrale, de la Bucureşti, al televiziunii. Însă, Realitatea TV nu mai poate difuza în aceste localităţi program local, potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa de joi.

Pentru a putea difuza în continuare program local în Braşov şi Cluj-Napoca, societatea Realitatea Media SA a solicitat CNA acordarea a două licenţe audiovizuale noi, prin reţele de comunicaţie electronice (prin cablu, n.r.). În cazul localităţilor Sibiu şi Târgu-Jiu, Realitatea Media SA nu a solicitat noi licenţe audiovizuale prin cablu.

CNA a decis însă să nu ia o decizie joi în privinţa solicitărilor pentru Realitatea TV Braşov şi Cluj-Napoca, amânând discutarea acestui caz pentru şedinţa Consiliului din 25 iunie.

Motivul amânării este încercarea CNA de a da o şansă Realitatea Media de a primi aceste două licenţe.

Realitatea Media are datorii la bugetul de stat şi nu poate prezenta dovada acordării eşalonărilor la plată a acestora din cauza faptului că societatea se află în insolvenţă. În dosarul depus la instanţă există un plan de reorganizare al Realitatea Media, dar acest plan, deşi aprobat de către creditori, nu a fost aprobat şi de judecătorul sindic.

Următorul termen în dosarul de insolvenţă al Realitatea Media este pe 24 iunie, acesta fiind de fapt şi motivul pentru care CNA a amânat pentru a doua zi, 25 iunie, luarea unei decizii în cazul licenţelor de la Braşov şi Cluj ale Realitatea. CNA speră că, până pe 25 iunie, judecătorul sindic va aproba planul de reorganizare al Realitatea Media şi astfel vor putea fi acordate licenţele de la Braşov şi Cluj, în conformitate cu legislaţia audiovizualului.

Potrivit articolului 51 din Legea audiovizualului, procedura şi condiţiile de eliberare şi modificare a licenţei audiovizuale se stabilesc prin decizie a CNA. În acest sens, solicitanţii unei licenţe au obligaţia să depună la CNA "certificate fiscale din care să rezulte că, la data solicitării licenţei audiovizuale, societatea care solicită acordarea licenţei nu înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat". Prin excepţie de la această prevedere, se poate acorda sau modifica licenţa în cazul în care societatea înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat, dar beneficiază de înlesniri sau reeşalonări la plata acestora. În această situaţie, societatea este obligată să depună dovada acordării acestor facilităţi.

Prezenţi la şedinţa de joi, Andrei Ţîru, avocatul Realitatea Media SA, şi Lavinia Şandru, reprezentanta Realitatea TV, au cerut membrilor Consiliului să permită Realitatea TV să îşi desfăşoare în continuare activitatea, având în vedere situaţia specială în care aceasta se află în prezent, fiind în insolvenţă.

"Cerem şi noi la fel ca şi celelalte posturi locale să mergem mai departe în lupta asta pe care o ducem pentru rezistenţă în spaţiul audiovizual", a spus Lavinia Şandru.

La rândul său, avocatul Andrei Ţîru a spus că datoriile la bugetul de stat ale Realitatea Media sunt înscrise conform tabelului creditorilor, însă datoriile societăţii către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu pot fi plătite cu prioritate în detrimentul altor creditori. "Toate aceste datorii la care fac referire şi nu se poate face nicio eşalonare, aşa cum prevede textul în Legea audiovizualului, pentru că ar fi în detrimentul tuturor creditorilor şi fapta ar avea implicaţii de natură penală asupra Realitatea Media şi a celor care ar face acest lucru. Trebuie să înţelegeţi această situaţie specială (...) Noi nu putem să satisfacem ANAF şi să nu satisfacem alt creditor (...) pentru că acel creditor ar putea să considere că ar fi prejudiciat (...) Noi apreciem că înscrierea acestei creanţe a ANAF în tabel presupune şi echivalează de fapt cu eşalonarea plăţii şi cu recunoaşterea acestei plăţi către ANAF care va fi făcută o dată cu ceilalţi creditori, neputând exista un privilegiu", a spus Ţîru.

În acest context, membrul CNA Radu Călin Cristea a întrebat care sunt datoriile totale ale companiei Realitatea Media SA la bugetul de stat.

"Există nişte datorii curente şi nişte datorii care sunt înscrise în planul de reorganizare, care erau în momentul deschiderii procedurii. Dacă nu mă înşel, la momentul deschiderii procedurii erau undeva la 10 milioane de lei, restul datoriilor care sunt curente nu pot să vi le spun pentru că nu le ştiu (...) Probabil că au ajuns cam la acelaşi nivel, dar (...) noi ne raportăm doar la datoriile înscrise în tabel", a mai spus avocatul Andrei Ţîru.

"Vă rog să aveţi în vedere că legea insolvenţei a apărut tocmai pentru a permite companiei care intră în această zonă să se redreseze", a spus, la rândul său, Lavina Şandru.

Totodată, avocatul Andrei Ţîru a spus că planul de reorganizare este aprobat de creditori, a primit iniţial girul judecătorului sindic, a fost contestat de către un creditor, şi în prezent se aşteaptă din nou să fie aprobat de judecătorul sindic. "Dacă domniile voastre spuneţi că nu îndeplinim condiţiile (impuse de Legea audiovizualului, n.r.), categoric nu o să ne mai putem desfăşura activitatea (...) Eşalonarea este dată de însăşi acest tabel (al creditorilor, n.r.), în care datoria către ANAF este prinsă", a mai spus avocatul.

Astfel, în urma discuţiilor membrilor CNA cu reprezentanţii Realitatea Media SA, Consiliul a decis să amâne discutarea subiectului până pe 25 iunie.

Totuşi, membrul CNA Radu Călin Cristea a atras atenţia că, potrivit unor informaţii publicate de presă recent, Realitatea Media ar avea datorii de aproape 92 de milioane de euro. "Mie mi se pare că totuşi, în această insolvenţă în care vă aflaţi, semnalele de redresare sunt foarte plăpânde, foarte firave", a spus Radu Călin Cristea. "Mă întreb fără niciun fel de maliţie din ce trăiţi? (...) Din ce vă plătiţi salariile? Este o mare curiozitate", a întrebat Cristea.

"Asta este de discutat cu acţionarii şi cu departamentul de marketing, care munceşte de zor, tocmai ca să putem noi să trăim. Şi eu mă uit cu admiraţie la ei, şi la cei din zona de marketing şi la acţionari, pentru că într-adevăr, într-o perioadă atât de complicată, se străduiesc ca noi să ne putem lua salariile", a răspuns Lavinia Şandru.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
REALITATEA TV,
CNA,
LICENŢE
/actualitate/realitatea-tv-a-pierdut-4-licente-inclusiv-la-cluj-din-cauza-incetarii-emisiei-analogice-in-romania-14469212
14469212
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.