ReArm Europe, dar made in USA: Oficialii americani se opun planului european de reînarmare al Europei fără echipamente produse în State şi vor un loc la masă
Planul de reînarmare a Europei a stârnit furie în State, mai ales după ce autorităţile europene au anunţat că plănuiesc să îşi reducă depedenţa de SUA şi să producă arme pe continent. În acest context, mai mulţi oficiali americani au insistat în faţa aliaţilor europeni că programul ReArm Europe trebuie să includă şi echipamente produse în SUA, scrie Reuters.
Primele măsuri de politică externă luate de administraţia Trump, inclusiv reducerea pentru scurt timp a ajutorului militar pentru Ucraina şi diminuarea presiunii asupra Moscovei, au neliniştit profund aliaţii europeni, determinându-i pe mulţi să se întrebe dacă Statele Unite mai sunt un partener de încredere.
La jumătatea lunii martie, Comisia Europeană, organismul executiv al UE, a propus creşterea cheltuielilor militare pentru proiecte de apărare comună, în contextul în care Europa se pregăteşte pentru reducerea angajamentului militar al SUA sub preşedinţia lui Donald Trump.
Potrivit experţilor, unele dintre măsurile propuse ar putea însemna şi un rol mai redus pentru întreprinderile din afara UE, inclusiv pentru cele cu sediul în SUA şi Regatul Unit.
La o întâlnire din 25 martie, secretarul de stat Marco Rubio le-a spus miniştrilor de externe din Lituania, Letonia şi Estonia că Statele Unite doresc să continue să participe la achiziţiile de apărare ale ţărilor UE.
Rubio a declarat că orice excludere a companiilor americane de la licitaţiile europene ar fi percepută negativ de către Washington.
Un diplomat nord-european, care nu a participat la reuniunea de la Marea Baltică, a declarat că, de asemenea, oficialii americani le-au spus recent că orice excludere din achiziţiile de arme ale UE ar fi problematică.
Rubio intenţionează să discute despre aşteptările Washingtonului ca ţările UE să continue să cumpere arme fabricate în State în timpul vizitei sale la Bruxelles în această săptămână, unde va participa la reuniunea miniştrilor de externe ai NATO.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Trump salută eforturile recente ale aliaţilor europeni de a-şi „consolida capacităţile de apărare şi de a-şi asuma responsabilitatea pentru propria securitate”, dar a avertizat împotriva creării de noi bariere care să excludă companiile americane din proiectele de apărare europene.
Administraţia Trump - ca şi administraţiile anterioare - a mai făcut presiuni pentru achiziţionarea de arme americane de către Europa, inclusiv la Conferinţa de Securitate de la München din acest an. Unele dintre surse consideră mesajele recente de la Washington drept o continuare a politicii americane.
Cu toate acestea, mai multe surse au declarat că accentul pus de SUA pe această chestiune s-a intensificat în ultimele săptămâni, pe măsură ce UE a acţionat mai decisiv pentru a se decupla achiziţiile sale de arme.
„Sunt deranjaţi de programul ReArm şi de faptul că SUA sunt excluse”, a declarat un demnitar european de rang înalt.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro