Recesiunea şi problemele economice aruncă cea mai importantă economie a Europei în urmă cu 30 de ani

Postat la 05 august 2023 487 afişări

Recesiunea şi problemele economice aruncă cea mai importantă economie a Europei în urmă cu 30 de ani

Economia Germaniei - cea mai mare din Europa - se luptă să-şi atingă şi menţină obiectivele de creştere economică, însă datele şi cele mai recente transformări nu promit nimic bun. Recesiunea care a lovit recent ţara, la care se adaugă sondajele, prognozele şi analizele privind viitorul economic, nu arată deloc bine. Locomotiva economică a Europei pare că a frânat, iar asta înseamna veşti proaste pentru tot continentul, scrie Bloomberg.

Cele mai recente rezultate economice ale Germaniei, evidenţiază cât de adânc a putut să lovească în economie problemele cu care se confruntă industria. FMI a atenţionat că pe fondul problemelor cu energia, Germania ar putea să fie singura ţara din G-7 care să se confrunte cu o contracţie economică serioasă.

În prezent, tot mai mulţi analişti se întreabă  dacă nu cumva Germania s-ar putea transforma din nou într-o povară pentru potenţialul de creştere economică al Europei.

„Cred că Germania concurează pentru titlul de omul bolnav al Europei”, a declarat a declarat Thomas Mayer, fondatorul Institutului de Cercetare Flossbach von Storch şi un observator economic de lungă durată al ţării.

O astfel de etichetă a fost aplicată în mod obişnuit Germaniei în anii de după reunificarea din 1990, în timp ce procesul laborios de asamblare a două naţiuni a secătuit economia de dinamismul său postbelic aducând şomajul pe noi culmi şi făcându-l să persiste.

De data aceasta, criza energetică persistentă a Germaniei, cauzată de războiul din Ucraina, paralizează producătorii într-o economie care se confruntă deja cu un deficit de competenţe şi o productivitate slabă cauzate de factori demografici. Între timp, intensificarea concurenţei globale în domeniul vehiculelor electrice ameninţă industria automobilelor germane.

Astfel de provocări pe termen lung se combină cu cererea slabă din China şi cu politica monetară mai strictă şi afectează şi mai puternic industria. O altă majorare cu un sfert de punct a ratei dobânzii dirijată de către Banca Centrală Europeană săptămâna trecută pentru a domoli inflaţia pune şi mai multă presiune în această zonă.

„Preconizăm o nouă recesiune pentru a doua jumătate a anului”, a declarat  Joerg Kraemer, economist şef la Commerzbank.

Clemens Fuest, preşedintele Institutului Ifo din Munchen, a estimat săptămâna aceasta că recesiunea a continuat, citând o deteriorare mai accentuată a situaţiei din industria prelucrătoare în sondajul lunar al organizaţiei sale, publicat recent.

Cu o zi mai devreme, indicele managerilor de achiziţii al S&P Global a arătat că slăbiciunea industrială a fost suficient de accentuată pentru a contrabalansa expansiunea continuă a serviciilor. Ca economie dominantă a regiunii, asta înseamnă că Germania trage restul economiilor în jos.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
germania,
economie,
probleme,
recesiune,
bolnav,
aruncare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.