Redresarea economică a Chinei este pusă sub semnul întrebării pe măsură ce producţia industrială scade: Datele recent publicate sporesc sentimentul din ce în ce mai puternic că economia chineză nu a reuşit să se redreseze pe deplin după eliminarea restricţiilor anti-Covid

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 16 mai 2023 32 afişări

Producţia industrială şi cheltuielile de consum din China au fost sub aşteptările analiştilor, alimentând îndoielile cu privire la forţa de revenire a ţării după ce aceasta a desfiinţat politica Covid-Zero, scrie Financial Times.

Şomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record, în timp ce o măsură cheie a investiţiilor a fost, de asemenea, inferioară estimărilor, aruncând o umbră asupra perspectivelor celei de-a doua economii mondiale.

Producţia industrială a crescut luna trecută cu 5,6% faţă de anul precedent, mult sub previziunile de creştere de 10,6%. Vânzările cu amănuntul au crescut cu 18,4% faţă de anul trecut, de asemenea, fără a respecta previziunile. Ratele ridicate de creştere reflectă parţial un contrast cu blocajele de anul trecut din Shanghai, cel mai mare oraş al ţării.

Datele de marţi au sporit sentimentul din ce în ce mai puternic că economia Beijingului nu a reuşit să se redreseze pe deplin după eliminarea de la sfârşitul anului trecut a restricţiilor anti-Covid.

„Indicatorii activităţii economice au ratat aşteptările cu o marjă largă", a scris într-o notă Xiangrong Yu, economist şef pentru China la Citi. „Speranţa revitalizării sentimentului economic ar putea să se diminueze în absenţa unor acţiuni guvernamentale decisive.

"

O citire oficială privind investiţiile imobiliare a relevat un declin de 6,2% pentru anul în curs, mai rău decât aşteptările analiştilor care ilustrau o scădere de 5,7%.

Contractele futures pentru nichel de la Shanghai au scăzut marţi cu peste 2 procente, marcând o scădere totală de 28% pentru anul în curs. Scăderea aşteptărilor privind creşterea economică în al doilea trimestru a cântărit, de asemenea, asupra contractelor futures pentru minereul de fier tranzacţionate la Dalian, care au scăzut cu 16% în acest an, în timp ce preţul cuprului a atins săptămâna trecută cel mai scăzut nivel din ultimele luni.

„Toată lumea se aştepta la o redeschidere ceva mai rapidă a Chinei. În orice caz, poate că acest lucru nu s-a întâmplat în modul în care unii dintre noi anticipau", a declarat Matthew Chamberlain, directorul executiv al London Metal Exchange, la o conferinţă organizată marţi la Hong Kong. 

Şomajul în rândul tinerilor, pe care China a început să îl înregistreze în 2018, a ajuns la 20,4%, depăşind maximul anterior de 19,9% din vara anului trecut.

În schimb, rata generală a şomajului urban a scăzut la 5,2%, pe măsură ce piaţa mai largă a forţei de muncă s-a restrâns.

Indicele bursier de referinţă al Chinei, CSI 300, a suferit puţine modificări, în scădere cu 0,2 procente marţi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.