Regele Charles al III-lea găzduieşte o reuniune înainte de summitul privind clima
Regele Charles al III-lea a găzduit o recepţie pentru a discuta despre combaterea schimbărilor climatice, în timp ce liderii mondiali se pregătesc pentru summitul ONU privind clima COP27, relatează BBC.
Aproximativ 200 de politicieni şi militanţi, inclusiv premierul Rishi Sunak, trimisul american pentru climă John Kerry şi preşedintele COP, Alok Sharma, s-au întâlnit la Palatul Buckingham.
Regele Charles al III-lea este cunoscut la nivel internaţional pentru activitatea sa în domeniul climei, dar s-a convenit că nu va merge la COP27.
Conferinţa ONU începe duminică la Sharm el-Sheikh, în Egipt.
Rishi Sunak a declarat în cadrul reuniunii că rolul de lider mondial al Regatului Unit în domeniul schimbărilor climatice va continua şi după ce preşedinţia COP se va încheia săptămâna aceasta. Anul trecut, Marea Britanie a găzduit COP26 la Glasgow.
„Cu fiecare clipă în care vom permite ca schimbările climatice să facă ravagii pe planeta noastră, vom asista la mai multă suferinţă umană”, a spus el.
„Dacă nu acţionăm astăzi, vom risca să lăsăm o moştenire tot mai disperată copiilor noştri, mâine”.
Rishi Sunak, care va participa la deschiderea summitului, s-a confruntat cu critici acerbe din partea activiştilor pentru climă şi a politicienilor din opoziţie pentru că iniţial a spus că nu va merge din cauza unor probleme urgente din Marea Britanie.
Primul ministru a adus un omagiu activităţii regelui Charles al III-mea în domeniul climei, spunând că acesta a lucrat timp de 50 de ani pentru a găsi soluţii, cu mult înainte de prima reuniune COP a ONU.
Când fostul premier Liz Truss a intrat în funcţie, s-a anunţat că Regele Charles al III-mea nu va merge la summit.
Monarhul este de mult timp interesat de problemele de mediu şi a participat la COP26 de la Glasgow anul trecut, dar Palatul a declarat că a cerut sfatul premierului de atunci, Liz Truss, şi că „cu prietenie şi respect reciproc, s-a convenit ca regele să nu participe”.
Joi, un purtător de cuvânt al premieruluii Rischi Sunak a declarat că „dacă prim-ministrul ar fi fost în funcţie mai devreme, situaţia ar fi putut fi diferită”.
Palatul Buckingham spune că recepţia de vineri după-amiază a fost organizată pentru „a facilita discuţiile despre creşterea durabilă, progresele înregistrate de la COP26 de la Glasgow şi eforturile colective şi continue de combatere a schimbărilor climatice”.
La COP26 de la Glasgow de anul trecut, regele le-a spus liderilor: „Nu pot decât să vă îndemn, în calitate de factori de decizie la nivel mondial, să găsiţi modalităţi practice de depăşire a diferenţelor, astfel încât să ne apucăm cu toţii de treabă, împreună, pentru a salva această planetă preţioasă şi pentru a salva viitorul ameninţat al tinerilor noştri”.
Palatul Buckingham a fost foarte consecvent; acesta spune că regele Charles nu este dezamăgit că nu va merge la conferinţa ONU privind clima din Egipt. Decizia a fost luată în timpul unor discuţii între rege şi premierul de atunci, Liz Truss. Chiar dacă s-ar putea să fie aşa, evenimentul de sâmbătă este un semnal despre cât de importantă rămâne problema climei pentru regele Charles.
Acesta a decis să aducă o parte din conferinţă la Palatul Buckingham, convocând această întâlnire a unor personalităţi cheie din cadrul Iniţiativei sale pentru Pieţe Durabile (SMI).
SMI şi Forumul de acţiune Terra Carta al acesteia au ca scop să stimuleze mediul de afaceri să îşi intensifice eforturile în ceea ce priveşte schimbările climatice.
Regele Charles a susţinut de mult timp că implicarea sectorului privat în problema climei este esenţială.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro