REPORTAJ: Câinii, cei mai cuminţi "spectatori", la gala de închidere a Les Film de Cannes à Bucarest

Autor: Diana Pârvulescu Postat la 31 octombrie 2014 57 afişări

Câinii, veniţi cu stăpânii lor joi, la gala de închidere a Les Films de Cannes à Bucarest, unde a fost proiectată pelicula "Oraşul câinilor", de Kornél Mundruczó -ce prezintă 250 de câini scăpaţi dintr-un adăpost-, s-au dovedit a fi cei mai cuminţi "spectatori", lătratul lor amuzându-i pe cinefili.

Ora 19.50. În faţa cinematografului Patria din Capitală, printre oamenii veniţi să vizioneze "Oraşul câinilor/ White God", de Kornél Mundruczó, se mai zărea câte un câine, îmbrăcat sau nu pentru o ceremonie de gală. Ideea de a fi vedete pentru o seară nu i-a speriat, astfel că, la intrarea în cinematograf, patrupedele au păşit încrezătoare pe covorul roşu şi nu au ratat nici sesiunea de fotografii. Imediat şi-au făcut alţi prieteni şi apoi, de la mic la mare, au mers cuminţi către sala de cinema.

Stăpânii s-au arătat încântaţi de posibilitatea de a vedea un film în cinematograf alături de patrupedele lor. "Sunt curioasă dacă o să reziste la un film cu atâţia câini", a declarat, pentru MEDIAFAX, unul dintre spectatorii veniţi la gala de închidere a festivalului Les Film de Cannes à Bucarest. O altă posesoare a precizat că are un câine cuminte, dar, "acasă, când la televizor latră căţei, latră şi ea". "Sper să fie cuminte având în vedere că este ora ei de somn", a spus un alt cinefil, adăugând că "un pic de zgomot s-ar putea să facă".

În lungmetrajul lui Mundruczó apar peste 250 de câini dresaţi cu şase luni înainte de începerea filmărilor, iar cei doi din rolul principal (Body şi Luke, care au jucat acelaşi personaj) au primit trofeul Palm Dog, echivalentul Palme d'Or-ului pentru protagonişti canini. Principalul lor rival la acest trofeu a fost Roxy, câinele lui Jean-Luc Godard din filmul "Adieu au langage".

"O fabulă despre o specie superioară şi inferiorii ei căzuţi în dizgraţie", se precizează în sinopsisul filmului, o alegorie impresionantă despre rasism şi inegalitate socială, în care câinii fără stăpân se coalizează ca să se răzbune pe oameni. Filmul este inspirat de o ştire reală din Ungaria: extrema dreaptă a încercat - fără succes - să voteze o lege prin care stăpânii de câini ar fi fost impozitaţi diferit: taxe mari pentru metişi, taxe mai mici pentru câinii cu pedigree şi scutire de plată pentru rasele maghiare. În film, o fetiţă de 13 ani îşi caută cu disperare câinele lăsat pe stradă de tatăl ei, după impunerea acestei legi.

Joi seară, în sala de cinema, fiecare şi-a luat căţelul lângă el şi au aşteptat cuminţi începerea filmului. Unii stăpâni au adus cu ei şi jucăria preferată a câinelui, iar, la fiecare lătrat, publicul din sală se arăta amuzat.

"Este un film care îţi vorbeşte despre raportul dintre om şi câine, despre sentimentele complexe care se nasc între un om şi un câine, despre faptul că nu este un animal fără suflet şi că trebuie să te gândeşti la el atunci când ai o relaţie cu el, aşa cum te gândeşti la cineva foarte apropiat. M-am gândit că este un mod de a atrage atenţia, un mod de a solicita ajutorul celor care iubesc animalele, niciodată un ajutor nu este nepreţuit pentru această cauză, pentru că sunt foarte mulţi câini amărâţi şi cred că sunt încă destui oameni care ar putea să-i ajute", a declarat pentru MEDIAFAX Cristian Mungiu.

De asemenea, regizorul a precizat că banii strânşi din biletele vândute la gala de închidere a Les Films de Cannes à Bucarest vor fi redirecţionaţi către un program de adopţie a câinilor la distanţă. "Cei care îşi pot permite să întreţină un câine, dar nu au posibilităţi pentru că au alţi câini, să încerce să sponsorizeze un câine ţinut de altcineva", a mai spus Mungiu.

Întrebat, înainte de începerea galei de închidere a festivalului, dacă nu i-a fost "teamă" de atmosfera din sală, având în vedere că sunt peste 250 de câini prezentaţi în film, Mungiu a precizat că este foarte curios. "Asta înseamnă cinematograf văzut în sală, să creezi o experienţă, cum puteam să ratez aşa ceva? Sunt foarte curios să văd ce se întâmplă atunci când vor lătra câinii din film, îmi doresc să văd o reacţie", a mai spus Mungiu.

Despre cea de-a cincea ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, Cristian Mungiu a precizat că a fost prima în care biletele s-au vândut înainte de a începe festivalul. "Am fost nevoiţi să organizăm proiecţii suplimentare şi sentimentul meu, în acest moment, este că a venit mai multă lume decât anul trecut. Şi lumea a venit nu doar la filmele populare, ci şi la filmele mai tranşante, cu un cinema un pic mai dificil, ceea ce înseamnă că, încetul cu încetul, după cinci ani de educaţie şi obişnuinţă, oamenii redescoperă gustul pentru vizionarea filmului în sală", a mai precizat iniţiatorul Les Film de Cannes à Bucarest.

Deschiderea celei de-a cincea ediţii a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest a avut loc pe 24 octombrie, la cinema Studio, unde cineastul francez Michel Hazanavicius şi-a prezentat cel mai recent lungmetraj regizat de el, drama de război "The Search", lansată în competiţie la Cannes 2014.

Pe lângă Michel Hazanavicius şi actriţa Bérénice Bejo, invitat special al festivalului bucureştean a fost şi regizorul Sergei Loznitsa, un martor direct al evenimentelor din Piaţa Independenţei din Kiev, care şi-a prezentat documentarul "Maidan", despre protestele din Ucraina.

Despre cenzură şi artă în zone de conflict a vorbit şi regizorul şi producătorul Radu Mihăileanu. Acesta a prezentat documentarul pe care l-a produs, "Caricaturistes - Fantassins de la démocratie", regizat de Stéphanie Valloatto, despre 12 caricaturişti care încearcă să schimbe lumea desenând.

De asemenea, o retrospectivă i-a fost dedicată regizorului Bertrand Tavernier, care s-a întors în România la aproape 20 de ani după ce a filmat aici una dintre primele producţii străine cu buget mare de după Revoluţie, "Căpitanul Conan", în care joacă mai mulţi actori români.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010, de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes Thierry Frémaux, care a deschis prima ediţie şi a revenit constant la Bucureşti în anii următori. În fiecare an, festivalul aduce filmele câştigătoare ale celor mai importante trofee la Cannes, în premieră în România.

Ediţia a cincea a Les Films de Cannes à Bucarest a fost organizată de Asociaţia Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Ministerului Culturii, Primăriei Sectorului 1 şi al Institutului Cultural Român (ICR). Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociaţia Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm şi Voodoo Films, Filminute, iar NexT prezintă selecţia de scurtmetraje Semaine de la Critique.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LES FILM DE CANNES,
FESTIVAL,
CÂINI
/actualitate/reportaj-cainii-cei-mai-cuminti-spectatori-la-gala-de-inchidere-a-les-film-de-cannes-bucarest-13481442
13481442
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.