Reportaj Financial Times: Anchetatorii şi vecinii se străduiesc să înţeleagă motivul atacatorului lui Trump. Tentativa de asasinat a avut reverberaţii în întreaga SUA şi a tensionat şi mai mult ceea ce au devenit unele dintre cele mai polarizante alegeri prezidenţiale din istoria ţării

Autor: Liviu Popescu Postat la 15 iulie 2024 21 afişări

Reportaj Financial Times: Anchetatorii şi vecinii se străduiesc să înţeleagă motivul atacatorului lui Trump. Tentativa de asasinat a avut reverberaţii în întreaga SUA şi a tensionat şi mai mult ceea ce au devenit unele dintre cele mai polarizante alegeri prezidenţiale din istoria ţării

Thomas Crooks a absolvit liceul Bethel Park într-o zi însorită de iunie 2022. Doi ani mai târziu, el a călătorit o oră de la casa sa din Pennsylvania, s-a urcat pe un acoperiş şi a tras câteva focuri de armă asupra lui Donald Trump, la câteva minute după discursul fostului preşedinte la un miting de campanie.

Trump, care a suferit o rană minoră la ureche, a fost îndepărtat rapid de securitate, în timp ce agenţii Serviciului Secret al SUA l-au ucis pe atacatorul în vârstă de 20 de ani. Atacul de sâmbătă s-a soldat cu moartea unui om, rănirea gravă a altor doi şi multe întrebări fără răspuns cu privire la Crooks.

Tentativa de asasinat a avut reverberaţii în întreaga SUA şi a tensionat şi mai mult ceea ce a devenit una dintre cele mai polarizante alegeri prezidenţiale din istoria ţării, scriu jurnaliştii de la Financial Times într-un reportaj publicat luni.

Duminică, micuţa comunitate Bethel Park din Pennsylvania a rămas nedumerită cu privire la motivele unui tânăr vecin care era înregistrat ca republican, dar care donase cândva pentru cauze democrate.

Crooks locuia cu părinţii săi în Bethel Park, potrivit vecinilor din această suburbie bine cotată de la sud de Pittsburgh. Semnele cu Trump împânzesc peluzele îngrijite din faţa locuinţelor din acest cartier mărginit de copaci, adesea alături de steaguri americane "thin blue line".

Drapelele demonstrează sprijinul pentru aplicarea legii, dar au devenit controversate după ce au fost arborate de susţinătorii lui Trump care au luat cu asalt Capitoliul SUA la 6 ianuarie 2021, în încercarea de a opri certificarea victoriei lui Joe Biden în scrutinul prezidenţial din 2020. Unele pancarte de curte care subliniază "unitatea" prezintă şi steaguri ale LGBT.

O secţiune a drumului pe care locuia Crooks a fost izolată duminică, poliţiştii de stat împiedicând presa să se apropie prea mult. Poliţia şi alte forţe de ordine au venit şi au plecat; unii au fost văzuţi cărând cutii din casa familiei.

Mai mulţi vecini au declarat că au fost şocaţi de cele întâmplate, dar nu cunoşteau familia sau pe presupusul trăgător. "Nimeni nu-l cunoaşte pe aici", a spus un bărbat, care a cerut să nu fie identificat.

O profesoară pensionară din localitate a spus că se "roagă pentru familie" şi pentru ţară şi a deplâns faptul că politica de dezbinare s-a infiltrat în cartierul ei liniştit. "Întotdeauna ne înţelegeam bine", a spus ea.

Jeffrey, un vecin care a cerut doar să fie identificat prin prenumele său, a spus despre comunitatea locală că nu este în mod deschis politică, "şi nu trebuie să vă faceţi griji cu privire la faptul că oamenii strigă ceea ce cred".

Alţii au vorbit despre o alertă cu bombă în primele ore ale dimineţii după împuşcături, susţinând că locuinţele din jurul casei lui Crooks au fost anunţate de ameninţare. O echipă de genişti a sosit în faţa casei lui Crooks în mijlocul zilei de duminică.

Anchetatorii au confirmat ulterior că au găsit dispozitive explozive în maşina lui Crooks şi în locuinţa acestuia.

Crooks era asistent dietetic la Bethel Park Skilled Nursing and Rehabilitation Center. Marcie Grimm, administratorul azilului, a spus într-o declaraţie: "Suntem şocaţi şi întristaţi să aflăm despre implicarea sa, deoarece Thomas Matthew Crooks şi-a făcut treaba fără griji, iar verificarea trecutului său a fost curată".

Jurnaliştii de la CNN au raportat că au vorbit cu tatăl lui Crooks sâmbătă seara târziu. Acesta ar fi declarat că încearcă să îşi dea seama "ce naiba se întâmplă", dar că va "aştepta până când voi vorbi cu forţele de ordine" înainte de a vorbi despre incident.

Ofiţerii FBI au declarat că Crooks a folosit o puşcă 556 de tip AR cumpărată legal de tatăl său şi că investighează dacă a luat-o fără ştirea tatălui său.

Autorităţile nu au identificat în acest stadiu "o ideologie asociată cu" Crooks, care pare să fi acţionat singur, a declarat agentul FBI Kevin Rojek, subliniind în acelaşi timp că este "încă foarte devreme în această anchetă".

De asemenea, nu au existat semne că Crooks ar suferi de probleme de sănătate mintală şi el a fost "negativ în toate exploataţiile FBI", a adăugat Rojek.

Abdulloh Rakhmatoz, în vârstă de 18 ani, care mergea cu autobuzul la şcoală împreună cu Crooks, îşi aminteşte de el ca fiind "foarte tăcut, dar când vorbea era drăguţ".

"Era foarte timid", a spus Rakhmatoz.

Până duminică după-amiază, autorităţile nu stabiliseră încă un motiv, afirmând că nu au găsit declaraţii ameninţătoare pe conturile de social media ale lui Crooks.

Incidentul a atras din nou atenţia asupra dezbaterii tensionate privind armele într-o ţară în care împuşcăturile sunt principala cauză de deces în rândul tinerilor americani, chiar dacă reglementările privind armele de foc continuă să fie relaxate.

Tentativa de asasinat a avut loc la o lună după ce Curtea Supremă a SUA a dat cea mai recentă lovitură eforturilor de a controla armele de foc, anulând interdicţia impusă de Trump asupra "bump stocks", dispozitive care sporesc considerabil puterea de foc a puştilor. Măsura fusese pusă în aplicare după un atac armat în masă în Las Vegas, cel mai mortal din istoria modernă a SUA.

Majoritatea conservatoare a Înaltei Curţi a susţinut că Biroul pentru alcool, tutun, arme de foc şi explozivi şi-a depăşit atribuţiile în punerea în aplicare a normei. Dar Sonia Sotomayor, judecătoarea care a condus disidenţa liberală, a avertizat că hotărârea instanţei va avea "consecinţe mortale".

În Bethel Park, comunitatea încă se confrunta duminică cu cel mai recent act de violenţă armată, unul care a propulsat un colţ al suburbiei americane în centrul alegerilor prezidenţiale din 2024. "Este şocant. Este un pic înfricoşător", a spus Jeffrey, vecinul. "Nu ştii niciodată ce gândesc oamenii."​

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.