Resurse puţine pe piaţa muncii: Doar 14% din populaţie este angajată la privat
Ponderea angajaţilor din sectorul privat raportată la totalul populaţiei este de doar 13,7% în România şi ne plasează pe ultimele locuri din Europa, în timp ce în state precum Elveţia, Danemarca sau Cehia procentul este de peste două ori mai mare, arată statisticile CNIPMMR, organi zaţia care promovează interesele firmelor mici şi mijlocii, pe baza datelor comparative ale Eurostat din
Ponderea angajaţilor din sectorul privat raportată la totalul populaţiei este de doar 13,7% în România şi ne plasează pe ultimele locuri din Europa, în timp ce în state precum Elveţia, Danemarca sau Cehia procentul este de peste două ori mai mare, arată statisticile CNIPMMR, organi zaţia care promovează interesele firmelor mici şi mijlocii, pe baza datelor comparative ale Eurostat din 2010.
Scăderea dramatică a numărului de angajaţi - plătitori de taxe la stat - din ultimii ani a fost o problemă despre care politicienii nu au vorbit niciodată în campaniile electorale, deşi ar trebui să fie una dintre prorităţile celor de la guvernare, explică Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice.
"Îngrijorarea noastră nu este numărul de şomeri, ci numărul de salariaţi din privat, pentru că ei alimentează economia, iar o pondere scăzută a acestora în totalul populaţiei face ca statul să nu mai fie funcţional, să intre în metastază. Cu cât forţa de muncă este mai mică în sectorul privat, cu atât colectarea banilor de către stat este mai scăzută şi mecanismele statale intră în colaps", a spus Moraru.
În prezent, în economie lucrează 4,3 milioane de angajaţi (1,2 milioane la stat şi 3,1 milioane la privat).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană