Craciun fericit!

Revoltă mondială după un atac israelian asupra unei tabere de corturi din Rafah: 45 de morţi

Autor: Laura Buciu Postat la 28 mai 2024 25 afişări

Un atac aerian israelian a declanşat un incendiu în care au murit 45 de persoane într-o tabără de corturi din oraşul Rafah din Gaza, au anunţat luni oficialii. Atacul a provocat un val de proteste din partea liderilor mondiali, care cer punererea în aplicare a deciziei CIJ, scrie Reuters.

Revoltă mondială după un atac israelian asupra unei tabere de corturi din Rafah: 45 de morţi

Familiile palestiniene s-au grăbit la spitale pentru a-şi pregăti morţii pentru înmormântare, după atacul de duminică noaptea când au fost incendiate corturi şi adăposturi metalice şubrede.

Armata israeliană, care încearcă să elimine Hamas din Gaza, a declarat că investighează rapoartele potrivit cărora un atac efectuat împotriva comandanţilor grupării militante islamiste din Rafah ar fi provocat incendiul.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că atacul nu a avut ca scop să provoace victime civile.

„În Rafah, am evacuat deja aproximativ 1 milion de locuitori necombatanţi şi, în ciuda eforturilor noastre maxime de a nu face rău necombatanţilor, din păcate, ceva a mers tragic de rău”, a declarat el într-un discurs în parlament, care a fost întrerupt de strigătele parlamentarilor din opoziţie.

Supravieţuitorii au declarat că familiile se pregăteau să doarmă atunci când lovitura a lovit cartierul Tel Al-Sultan, unde mii de oameni se adăposteau după ce forţele israeliene au început o ofensivă terestră în estul oraşului Rafah în urmă cu peste două săptămâni.

„Ne rugam... şi pregăteam paturile copiilor noştri pentru a dormi. Nu a fost nimic neobişnuit, apoi am auzit un zgomot foarte puternic, iar focul a izbucnit în jurul nostru”, a declarat Umm Mohamed Al-Attar, o mamă palestiniană care poartă eşarfă roşie pe cap.

„Toţi copiii au început să ţipe... Sunetul a fost terifiant; am simţit că metalul era pe cale să se prăbuşească peste noi, iar schijele au căzut în camere”.

Imagini video obţinute de Reuters au arătat un incendiu care făcea ravagii în în întuneric şi oameni care ţipau de panică. Mai mult de jumătate dintre morţi erau femei, copii şi persoane în vârstă, au declarat oficialii din domeniul sănătăţii din Gaza, administrată de Hamas, adăugând că este posibil ca numărul morţilor să crească din cauza persoanelor cu arsuri grave.

Medicii au declarat ulterior că un atac aerian israelian, luni, asupra unei case din Rafah a ucis şapte palestinieni, iar alţi câţiva au fost răniţi.

Armata israeliană a declarat că atacul de duminică, bazat pe „informaţii precise”, l-a eliminat pe şeful de stat major al Hamas pentru cel de-al doilea şi mai mare teritoriu palestinian, Cisiordania, plus un alt oficial aflat în spatele atacurilor mortale asupra israelienilor.

Aceasta a urmat interceptării a opt rachete trase spre Israel din zona Rafah, în extremitatea sudică a Fâşiei Gaza.

Israelul şi-a continuat ofensiva în pofida unei hotărâri a instanţei supreme a ONU care a ordonat vineri să înceteze atacurile, afirmând că decizia instanţei îi acordă o anumită marjă de manevră pentru acţiuni militare în această zonă. De asemenea, instanţa a reiterat apelurile pentru eliberarea imediată şi necondiţionată a ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza.

Statele Unite au îndemnat Israelul să aibă mai multă grijă pentru a proteja civilii, dar nu au cerut oprirea incursiunii de la Rafah.

„Israelul are dreptul de a se îndrepta împotriva Hamas şi înţelegem că acest atac a ucis doi terorişti Hamas de rang înalt care sunt responsabili de atacuri împotriva civililor israelieni”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate. „Dar, aşa cum am fost clari, Israelul trebuie să ia toate măsurile de precauţie posibile pentru a proteja civilii”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că este „indignat” de ultimele atacuri ale Israelului. „Aceste operaţiuni trebuie să înceteze. Nu există zone sigure în Rafah pentru civilii palestinieni", a declarat el pe X. Câteva mii de manifestanţi s-au adunat ulterior la Paris pentru a protesta împotriva ofensivei din Gaza.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, şi şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, au declarat că hotărârea Curţii Internaţionale de Justiţie trebuie respectată.

„Dreptul umanitar internaţional se aplică pentru toţi, de asemenea şi în cazul conducerii războiului de către Israel”, a declarat Baerbock.

Guvernul Canadei s-a declarat „îngrozit” de atacul aerian mortal de la Rafah şi a cerut o încetare imediată a focului.

„Canada nu susţine o operaţiune militară israeliană în Rafah”, a declarat ministrul de externe Melanie Joly într-o postare pe X. „Acest nivel de suferinţă umană trebuie să ia sfârşit”.

Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au condamnat, de asemenea, atacul israelian, iar Qatar a declarat că lovitura de la Rafah ar putea împiedica eforturile de mediere a unei încetări a focului şi a unui schimb de ostatici.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
revoltă,
rafah,
mort

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.