Revolta unui medic ATI din Bucureşti: ”Lumea a crezut că putem rezista doi ani şi că suntem inepuizabili. Nu suntem!”
Medicii români încep să se resimtă după câteva luni bune de luptat împotriva coronavirusului. Cei mai afectaţi sunt cei care sunt cu adevărat în prima linie, medicii anestezişti şi cei de la ATI, iar oboseala lor fizica, psihică şi emoţională este accentuată şi de faptul că aceste două categorii au şi cei mai puţini specialişti.
Laura Zarafin, medic primar la secţia ATI Chirurgie a Spitalului Colentina, spital suport COVID-19, spune că şocul resimţit cel mai puternic în această perioadă a fost că rezidenţii nu au venit să-i ajute.
”Dintre toate specialităţile Anestezia şi Terapia Intesivă au cel mai mare deficit de medici specialişti dintre toate specialităţile din România, iar următorii sunt urgentiştii. Dar acum, e mai deosebit pentru că au fost alese nişte spitale care să se ocupe de aceşti pacienţi, iar numărul de medici e unul relativ mic şi sunt mereu aceiaşi. Supărarea mea este că nu am primit niciun fel de ajutor de la niciun fel de rezident. Pe mine m-a şocat puţin. Am fost şi eu rezident şi nu plecam din spital zi lumină. E perioada când acumulezi cele mai multe informaţii. ATI se învaţă mai mult la patul pacientului şi după aceea din cărţi”, a declarat Laura Zarafin pentru RFI România.