Rezerva Federală a SUA, cea mai puternică bancă centrală din lume, menţine dobânzile la maximul ultimilor 23 de ani şi semnalează lipsa de progrese în privinţa încetinirii inflaţiei

Autor: Liviu Popescu Postat la 02 mai 2024 31 afişări

Rezerva Federală a SUA, cea mai puternică bancă centrală din lume, menţine dobânzile la maximul ultimilor 23 de ani şi semnalează lipsa de progrese în privinţa încetinirii inflaţiei

Rezerva Federală a SUA (FED), cea mai puternică bancă centrală din lume, a menţinut miercuri dobânda cheie la maximul ultimilor 23 de ani, de 5,25%-5,5%, după ce o creştere a ratei inflaţiei a spulberat speranţele că banca centrală va reduce în curând costurile de împrumut.

"În ultimele luni, nu s-au înregistrat progrese suplimentare în direcţia atingerii obiectivului de inflaţie de 2% al comitetului", a afirmat Fed într-un comunicat după o şedinţă de două zile, scrie CNBC.

Rata inflaţiei pe 12 luni, folosind indicele PCE preferat de Fed, a crescut la 2,7% în martie, de la 2,5%, rămânând cu mult peste obiectivul băncii. Alte măsuri ale inflaţiei sunt chiar mai ridicate, notează publicaţia.

Preşedintele Powell nu exclude posibilitatea unor majorări de rate. Dar este puţin probabil. Ţineţi cont de părerea pe care o serie de persoane - inclusiv fostul preşedinte al Fed din New York, Bill Dudley - au susţinut că ar fi o ştachetă ridicată pentru ca Fed să reia creşterile.

După afirmaţiile acestuia Dow Jones a crescut puternic înregistrând o apreciere de 1,3% la ora redactării acestei ştiri. S&P500 creşte cu 1%.

Financial Times scrie miercuri seară că Rezerva Federală a semnalat că este posibil ca în SUA costurile de împrumut să rămână mai mari pentru mai mult timp, în timp ce se luptă cu inflaţia persistentă din cea mai mare economie a lumii.

Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă a declarat, după şedinţa de miercuri, că în ultimele luni a existat "o lipsă de progrese suplimentare" în direcţia atingerii obiectivului său de inflaţie de 2% - o completare la declaraţia sa care, de fapt, amână reducerile de dobândă până cel mai devreme în a doua jumătate a acestui an.

Însă Fed a indicat, de asemenea, că nu ia încă în considerare noi majorări de rate pentru a contracara recenta creştere a inflaţiei, afirmând că riscurile pentru îndeplinirea obiectivelor sale comune de ocupare deplină a forţei de muncă şi de presiuni moderate asupra preţurilor au "evoluat către un echilibru mai bun în ultimul an".

Comentariile băncii centrale americane au fost făcute în condiţiile în care a menţinut dobânzile la un nivel cuprins între 5,25% şi 5,5%, un maxim al ultimilor 23 de ani, care a fost stabilit din vara anului 2023.

Semnalul de majorare a ratelor pe termen mai lung din partea Fed vine în urma unor date recente care au arătat că inflaţia a crescut din nou, în mare parte din cauza scumpirii carburanţilor, în timp ce economia americană a crescut mai lent decât se aştepta în primul trimestru al anului.

Comentariile băncii centrale înseamnă, de asemenea, că costurile de împrumut ar putea rămâne mai ridicate pentru mulţi alegători americani în perioada premergătoare alegerilor prezidenţiale din noiembrie anul acesta. Preşedintele Joe Biden a declarat recent că "se aşteaptă ca aceste rate să scadă" în acest an.

Autorităţile americane de stabilire a ratelor de dobândă au sperat să reducă ratele dobânzilor de trei ori în acest an, dar inflaţia mai mare decât se aştepta în ultimele luni a ridicat perspectiva ca Fed să menţină costurile de împrumut la nivelurile actuale pe toată durata anului 2024.

Reacţia iniţială a pieţei la declaraţie a fost moderată, randamentele obligaţiunilor de trezorerie fiind uşor mai mici după publicare. După câteva tranzacţii agitate, acţiunile au rămas în scădere în cursul zilei.

Declaraţia Fed de miercuri a venit după ce datele recente privind preţurile au arătat că progresele sale în ceea ce priveşte reducerea inflaţiei în 2023 au stagnat în acest an.

În timp ce progresele în privinţa inflaţiei au stagnat, creşterea economică a scăzut şi ea, produsul intern brut scăzând în cel mai recent trimestru la o rată anualizată de 1,6%, de la 3,4% în trimestrul al patrulea din 2023.

Analiştii au avertizat, de asemenea, că turbulenţele din Orientul Mijlociu ar putea duce la creşterea preţurilor la petrol, ceea ce ar putea contribui la inflaţia pentru alte bunuri.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.