Riscul unei recesiuni în zona euro pare de neevitat: Probabilitatea apariţiei în următoarele 12 luni a două trimestre consecutive de contracţie a crescut la 80%

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 19 septembrie 2022 73 afişări

Riscul unei recesiuni în zona euro pare de neevitat: Probabilitatea apariţiei în următoarele 12 luni a două trimestre consecutive de contracţie a crescut la 80%

Riscul unei recesiuni în zona euro a atins cel mai înalt nivel din iulie 2020, pe măsură ce perspectiva unei crize energetice din timpul iernii creşte pericolul unei scăderi abrupte a activităţii economice, relatează Bloomberg.

Economiştii chestionaţi de Bloomberg estimează acum probabilitatea apariţiei a două trimestre consecutive de contracţie la 80% în următoarele 12 luni, faţă de nivelul de 60% înregistrat într-un sondaj anterior. Germania, cea mai mare economie a blocului şi printre cele mai expuse la criza energetică aflată la orizont, este probabil să înregistreze scaderi încă din acest trimestru.

În timp ce oficialii BCE au prezis că economia zonei euro nu se va contracta, ci doar va stagna, în timpul actualizării politicii de luna aceasta, aceştia au fost din ce în ce mai vocali cu privire la pericolul inflaţiei din regiune. Conducătorii Băncii Centrale Europene au justificat creşterile ratelor ca o măsură de combatere a inflaţiei agresive, deşii un număr important de economişti susţin că măririle în cauză au venit prea târziu. Analiştii se aşteaptă la o creştere de 75 de puncte de bază la următoarea reuniune de politică a BCE din octombrie.

Economistul-şef Philip Lane a declarat săptămâna trecută că majorarea neobişnuit de mare a ratei dobânzii de către BCE în această lună a fost „potrivită”, semnalând în acelaşi timp că următoarele creşteri ar putea fi ceva mai temperate.

Alţi oficiali ai BCE au declarat pentru Bloomberg, după ultima decizie, că nu exclud o nouă creştere de 75 de puncte de bază la următoarea întâlnire.

Aproximativ 90 de bănci centrale au majorat ratele dobânzilor în acest an, jumătate dintre ele aplicând creşteri de cel puţin 75 de puncte de bază dintr-o singură lovitură. Multe bănci au procedat astfel în nenumărate rânduri, în ceea ce economistul şef al Bank of America Corp., Ethan Harris, apreciază ca fiind „o competiţie pentru a vedea cine poate merge mai repede”.

Rezultatul este cea mai amplă înăsprire a politicii monetare din ultimii 15 ani - o abatere decisivă de la era banilor ieftini introdusă de criza financiară din 2008, pe care mulţi economişti şi investitori ajunseseră să o considere noua normalitate. Trimestrul curent va înregistra cele mai mari creşteri din ultimii 40 de ani ale ratelor de dobândă aplicate de băncile centrale importante, potrivit JPMorgan Chase & Co., iar seria de înăspriri nu se va opri aici.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.