Robor la 3 luni încheie săptămâna în creştere: vineri, indicele fost cotat la 8,12%
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat vineri la 8,12%, în urcare cu 1 punct bază faţă de joi, când a fost cotat la 8,11%, arată datele publicate de BNR.
La începutul săptămânii, pe 1 august, indicele afisa o valoare de 8,01%. Evoluţia ROBOR a consemnat săptămâna aceasta o zi în care indicele a făcut un mic pas în urmă, după o perioadă constantă de creştere.
Tot vineri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a rămas constant, la 8,23%, evoluţie similară şi în cazul indicelui ROBOR la 12 luni, care a fost de 8,34%
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.
Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.
BNR are programată pentru astăzi cea de-a şasea şedinţă de politică monetară din 2022, iar analiştii anticipează continuarea înăspririi politicii monetare, majoritatea estimând majorarea dobânzii-cheie cu cel puţin 0,75 puncte procentuale (pp), de la 4,75% până la 5,50%, având în vedere nivelul ridicat al inflaţiei.
Știu pe ce lume trăiesc
Ești de acord ca, prin lege, să se înființeze funcția publică Avocatul Copilului?
Există şi analişti care văd posibilă creşterea ratei cu 1 punct procentual, până la 5,75%.
În iulie BNR a majorat dobânda-cheie de la 3,75% până la 4,75%. Rata anuală a inflaţiei a depăşit 15% în iunie.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro