România a pierdut prin migraţia externă definitivă aproape 50.000 de oameni anul trecut, cel mai mult din ultimii treizeci de ani
Dumitru Sandu, sociolog: „Vorbim despre un trend de lungă durată de nemulţumire a populaţiei din România în legătură cu evoluţia economică şi cu proasta funcţionare a instituţiilor publice.“
Anul trecut, din ţară au plecat definitiv aproape 50.000 de români, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS), aceasta fiind şi cea mai mare valoare a migraţiei externe definitive care s-a înregistrat în ultimii treizeci de ani în România.
În ultimul deceniu, arată aceleaşi date, România a pierdut prin migraţia externă definitivă echivalentul populaţiei unor judeţe precum Covasna sau Sălaj, care au sub 250.000 de locuitori.
„Cifra din 2022, cea mai mare dintre cele raportate de INS în ultimii treizeci de ani, vorbeşte despre un trend de lungă durată. Însă, nu numai cei peste 48.000 de români care au plecat definitiv anul trecut, ci toată seria de date din ultimele trei decenii vorbeşte de un trend de lungă durată de nemulţumire consistentă a populaţiei din România în legătură cu evoluţia economică. Politicienii, mai ales, au tendinţa de a economiza problema, de a o interpreta prin lentilă strict economică. E corect, dar nu suficient. Această ilustrare pe care o oferă INS în legătură cu emigrarea definitivă vorbeşte şi de o proastă funcţionare a instituţiilor economice şi de servicii publice din România“, a explicat pentru ZF sociologul Dumitru Sandu.
Aceste cifre fac referire doar la plecările definitive din ţară, care implică şi schimbarea domiciliului şi sunt separate de cele care arată totalul emigranţilor temporari, care pot fi tineri care merg în străinătate la studii sau oameni care pleacă să lucreze în alte ţări, dar care revin în cele din urmă în ţară.
Raportându-se la seria de date din ultimul deceniu, sociologul mai spune că are loc şi o migraţie de recuperare. Acest fenomen a fost influenţat inclusiv de pandemia de COVID-19, detaliază el, întrucât în 2020, la debutul acesteia, numărul plecărilor definitive din ţară a scăzut, iar apoi, după terminarea crizei, a început imediat o recuperare, astfel că acesta a crescut treptat şi a ajuns, în 2022, la aproape 50.000.
„E ca după război, în sensul că în timpul războiului au loc nişte schimbări majore şi apoi se revine la trendul de dinainte“, a punctat Dumitru Sandu.
În 2022, arată statisticile publicate de INS, cei mai mulţi români au emigrat în Italia (8.400), Germania (7.600) şi Spania (7.300).
Aceleaşi date arată că anul trecut cea mai mare parte dintre românii care au plecat definitiv din ţară aveau domiciliul în Bucureşti (7.000), Iaşi (4.900), Vaslui (2.500) şi Galaţi (2.300). Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt oameni care au între 15 şi 19 ani şi, respectiv, între 35 şi 39 de ani.
Astfel, din statisticile INS rezultă că majoritatea emigranţilor sunt tineri sau familii tinere.
Sociologul Dumitru Sandu este de părere că tinerii care aleg să plece din România şi să nu se mai întoarcă o fac pentru că nivelul lor de aspiraţie creşte, se raportează la standardele de viaţă din Uniunea Europeană şi nu mai corespunde cu realitatea de la momentul actual din ţară.
„PIB-ul per capita din România a crescut în ultima perioadă faţă de media europeană, dar populaţia se face că nu vede, pentru că nivelul de aspiraţie al tineretului, în special, este în creştere şi se raportează la media europeană. Oamenii vor să trăiască în România ca într-o ţară de afară“, a mai adăugat el.
Totodată, adaugă sociologul, un alt factor care influenţează creşterea numărului de emigranţi este cererea sporită de forţă de muncă în Occident. Efectul acestui factor, detaliază el, se simte mai ales în tări periferice precum România.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro