România atrage un nou jucător în energie regenerabilă: Nala Renewables cumpără un proiect solar de 61 MW în Caraş-Severin deţinut de Monsson, principalul dezvoltator de proiecte de energie regenerabilă din piaţa locală

Autor: Cristina Bellu Postat la 12 iulie 2024 44 afişări

România atrage un nou jucător în energie regenerabilă: Nala Renewables cumpără un proiect solar de 61 MW în Caraş-Severin deţinut de Monsson, principalul dezvoltator de proiecte de energie regenerabilă din piaţa locală

Monsson, principalul dezvoltator de proiecte de energie regenerabilă din piaţa locală, controlat de omul de afaceri Emanuel Muntmark, a încheiat un acord cu  Nala Renewables, un joint-venture între Trafigura Group, una dintre cele mai mari companii independente de tranzacţionare de mărfuri din lume, şi fondul de investiţii IFM Net Zero Infrastructure Fund, pentru vânzarea unui parc fotovoltaic de 61 MW în judeţul Caraş-Severin.

Construcţia parcului urmează să înceapă în T3/2024, iar  proiectul ar urma să fie operaţional şi conectat la reţeaua electrică locală începând cu 2025. Odată devenită operaţională, centrala va genera aproximativ 80.000 MWh de energie curată pe an, reprezentând consumul de energie de la aproximativ 13.000 de gospodării, spun reprezentanţii de la Monsson.

Proiectul include posibilitatea extinderii capacităţii, prin adăugarea unui sistem de stocare a energiei în baterii (BESS), pe care Nala Renewables intenţionează să îl integreze în parcul din judeţul Caraş-Severin. Centrala fotovoltaică beneficiază de un acord pe termen lung de preluare a energiei, asigurând securitatea veniturilor pentru cel puţin doisprezece ani de la punerea în funcţiune.

„Toate proiectele noastre actuale includ soluţii de stocare a energiei în baterii, deoarece viziunea noastră este că energia regenerabilă poate fi furnizată în bandă”, spune Sebastian Enache, Head of M&A în cadrul Monsson.

Will Herlinger, director la Nala Renewables afirmă că România este o ţară atractivă pentru dezvoltarea, achiziţionarea, construirea şi operarea proiectelor de energie regenerabilă, parţial datorită unui mediu de reglementare favorabil, impulsionat de obiective ambiţioase în domeniul energiei regenerabile.

„Ne aşteptăm să rămânem activi în regiunea Europei Centrale şi de Est în anii următori,” spune  Will Herlinger.

Până în 2025, obiectivul Nala Renewables este să construiască un portofoliu global de proiecte de energie regenerabilă cu o capacitate cumulată de 4 GW.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.