România primeşte 200 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiţii pentru modernizarea sistemului de distribuţie al energiei electrice

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 29 august 2024 16 afişări

România primeşte 200 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiţii pentru modernizarea sistemului de distribuţie al energiei electrice

România tocmai a primit o aprobarea pentru o finanţare de 200 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii, conform unui anunţ făcut de Mihai Precup, membru în Consiliul de Administraţie al BEI. Banii vor fi utilizaţi pentru modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice.

“În drumul său spre independenţa energetică, România are o nevoie uriaşă de investiţii în reţelele de energie electrică, motiv pentru care, din calitatea mea de membru în Boardul Directorilor al Băncii Europene de Investiţii, sunt bucuros să anunţ că am aprobat la BEI o finanţare în valoare de 200 de milioane de euro pentru ţara noastră,” a declarat Mihai Precup, care a specificat faptul că instituţia financiară cofinanţează un proiect ce va beneficia de fonduri europene şi de resurse proprii ale beneficiarului.

Valoarea  investiţiei este de 629 de milioane de euro, din care Banca Europeană de Investiţii finanţează 200 de milioane de euro, restul de bani fiind 295 de milioane de euro din fonduri europene, iar 134 de milioane din surse proprii.

“România mai face astfel un pas către a-şi atinge scopul de a avea o reţea de energie electrică modernă, solidă şi eficientă, pentru a deveni, astfel, o ţară independentă energetic şi un factor de stabilitate în regiune,” a mai declarat Mihai Precup.

Operaţiunea BEI în favoarea României, se referă în principal la consolidarea şi renovarea staţiilor, substaţiilor şi liniilor aeriene ale României pentru a extinde capacităţile de distribuţie a energiei electrice ale reţelei sale, pentru a facilita absorbţia şi distribuţia energiei electrice din instalaţiile de generare din surse regenerabile şi pentru a reduce autoconsumul şi include elemente din proiectul Carmen 1.

Proiectul Carmen, o subcomponentă mai mică a operaţiunii totale (aproximativ 10-15% din investiţiile totale ale operaţiunii), este un Proiect de Interes Comun (PCI), deoarece este un proiect regional transnaţional al UE care implică reţele de electricitate şi din Bulgaria şi Ungaria. Obiectivul său cheie este extinderea conexiunilor din surse regenerabile la reţele şi îmbunătăţirea interconexiunii dintre reţelele de transport şi distribuţie din România, Bulgaria şi Ungaria.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bei,
mihai precup,
investitii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.