România rămâne campioană la inflaţie în UE. În august, România a avut o inflaţie de peste 5%, faţă de media UE de numai 2,4%

Autor: Cristina Bellu Postat la 18 septembrie 2024 21 afişări

România rămâne campioană la inflaţie în UE. În august, România a avut o inflaţie de peste 5%, faţă de media UE de numai 2,4%

România continuă să afişeze cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană, după ce în luna august rata anuală a ajuns la 5,3%, la mare distanţă faţă de media de 2,4% înregistrată la nivelul Uniunii Europene, arată datele publicate miercuri de Biroul european de Statistică Eurostat.

De altfel, România conduce pentru a şasea lună la rând în clasamentul ţărilor cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar.

Potrivit Eurostat, în luna august, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (5,3%), Belgia (4,3%) şi Polonia (4%), în timp ce la polul opus s-au aflat Lituania, Letonia, Irlanda, Slovenia şi Finlanda, care au înregistrat cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei, cu valori cuprinse între 0,8% şi 1,1%.

Comparativ cu iulie 2024, inflaţia anuală a scăzut în douăzeci de state membre, a rămas stabilă în unul şi a crescut în şase.

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a fost de 2,4% în august 2024, în scădere de la 2,8% în iulie, şi de la 5,9% în august 2023.

(Sursa: Eurostat)

Potrivit Institutului National de Statistică, calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), rata anuală a inflatiei a fost 5,3% în luna august, iar comparativ cu luna iulie creşterile de pret au avut o medie de 0,28%.

În luna august, inflaţia pe zona de servicii a fost de 8,6%, chiar peste cea din iulie, de 8,5%. Astfel că, din inflaţia anuală totală din august 2024, inflaţia alimentară a însemnat 4,2%, cea nealimentară 4,3% iar inflaţia serviciilor a fost dublă şi faţă de inflaţia alimentară şi faţă de cea nealimentară.

BNR a revizuit, în ultimul raport asupra inflaţiei, din august 2024, de la 4,9 la 4%, prognoza de inflaţie pentru finalul lui 2024, dar, deocamdată, aceasta se menţine la peste 5%. Pentru sfârşitul anului viitor, BNR anticipează o inflaţie de 3,4%.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.