România reală: Cum a obţinut Ferma Dacilor clasificarea de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului? A avut nevoie de două hârtii. Strict pe turism, Ministerul are o Direcţie Generală cu alte 3 direcţii subordonate, plus Serviciul de Control Turism şi Serviciul Analiză de Risc şi Monitorizare. Ce au păzit toate aceste instituţii?

Autor: Roxana Petrescu Postat la 29 decembrie 2023 54 afişări

România reală: Cum a obţinut Ferma Dacilor clasificarea de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului? A avut nevoie de două hârtii. Strict pe turism, Ministerul are o Direcţie Generală cu alte 3 direcţii subordonate, plus Serviciul de Control Turism şi Serviciul Analiză de Risc şi Monitorizare. Ce au păzit toate aceste instituţii?

Cu opt oameni arşi la Ferma Dacilor, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului anunţa la începutul lunii decembrie lansarea sistemului online pentru autorizarea şi controlul operatorilor economici. Evenimentul a fost marcat de prezenţa celor care sunt responsabili pentru autorizarea unităţilor de cazare existente, una dintre ele, Ferma Dacilor, arzând din temelii la începutul acestei săptămâni. La eveniment, au fost prezente şi alte autorităţi fantomă din România, cum este cazul Autorităţii pentru Digitalizarea României. Paradoxal, singura hârtie pe care o avea unitatea venea chiar de la Ministerul Turismului. Cum este posibil aşa ceva?

“În ceea ce priveşte situaţia referitoare la documentaţia depusă de S.C. FERMA DACILOR PRODUCTION S.R.L., pentru clasificare, în urma verificării bazei de date a Direcţiei Autorizare şi Monitorizare – Direcţia Generală Turism precizăm faptul că la data de 06 martie 2017 societatea menţionată a depus în acest sens un dosar pentru autorizarea unor camere de închiriat categoria 3 stele şi a unui restaurant pensiune categoria 2 stele”, a comunicat Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) pe 27 decembrie, la o zi de la tragedia de la Ferma Dacilor. Strict pe domeniului turismului MEAT are Direcţia Generală de Turism, căreia îi sunt subordonate Direcţia de Marketing şi Dezvoltare, Direcţia de Control şi Direcţia de Autorizare şi Monitorizare.

Mai departe, Direcţia de Control are în subordine Serviciul Control Turism şi Serviciul Analiză de Risc şi Monitorizare. Coordonatorul activităţilor de turism din cadrul MEAT este Lucian Ioan Rus, secretar de stat, care anterior acestei funcţii a fost directorul executiv al companiei Raisa Prod, din domeniul alimentar. Directorul Direcţiei Control/Direcţia Generală Turism/ MEAT este George Bogdan Borună, cu o experienţă mai solidă în domeniul turismului.

“Deşi după verificare documentelor a fost emisă o autorizaţie de clasificare provizorie, în 27 martie 2017, la vizita echipei de control pe teren din data de 12 aprilie 2017 au fost constatatate mai multe aspecte neconforme şi a fost întocmită o notă de clasificare, cu nr. 5158/12.04.2017, prin care au fost dispuse o serie de măsuri de remediere, cu termen de 7 zile conform art. 8, al. 4 al OPANT, din 10 iunie 2013. Dat fiind faptul că termenul legal nu a fost respectat dosarul pentru autorizare a fost clasat şi a fost facută o notificare de reluare a procedurii pentru depunerea unui nou dosar”, a informat MEAT. Cu toate acestea, unitatea a funcţionat, aspect sancţionat în urma unui nou control cu o amendă de 40.000 de lei.

“Ulterior, în data de 28 dec 2017, a fost depus un alt dosar cu solicitarea clasificării unor camere de închiriat categoria 1 stea. În data de 9 ianuarie 2018 a fost emis un nou act de clasificare provizorie, iar în data de 28 martie 2018 a fost făcuta vizita în teren de către o echipa şi apoi emis certificatul de clasificare 31496/27.04.2018 pentru tipul de structura Camere de închiriat categoria 1 stea, pentru 14 spaţii de cazare cuprinzând 28 locuri.”

Care au fost documentele de care Ferma Dacilor a avut nevoie să obţină acea stea? O cerere standardizată şi un certificat constatator (forma extinsă) emis de Oficiul Registrului Comerţului, din care să rezulte activităţile autorizate a fi desfăşurate la punctul de lucru şi codul/codurile CAEN corespunzătoare, pentru structura de primire turistică respectivă.

Uniatatea nu a fost obligată să depună niciun alt document pentru a primi certificatul de clasificare. “În acest caz, conform art. 15 din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, cu modificările şi completările ulterioare, pentru autorizarea funcţionării sale solicitantul are şi obligaţia depunerii declaraţiei-tip pe propria răspundere, semnată de asociaţi sau de administratori, din care să rezulte, că persoana juridică îndeplineşte condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi protecţiei muncii, pentru activităţile precizate.”

Astfel, pe lege, MEAT putea acorda clasificarea, în timp ce proprietarii Fermei Dacilor nu erau obligaţi prin lege să depună niciun alt document pentru a primi steaua dorită.

“În concluzie se constată că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în vederea procedurii de clasificare, în situaţia dată, nu avea atributul de a solicita alt tip de documente, cum ar fi autorizaţia de construcţie, certificatul de urbanism sau autorizaţia de securitate la incendiu, emiterea şi verificarea acestora fiind în competenţa primăriei comunei Gura Vadului şi a ISU Prahova.”

Ca o ironie raportată la situaţia reală din teren, la începutul acestei luni MEAT anunţa că solicitările de autorizare în domeniul turismului vor putea fi depuse online, prin intermediul noului sistem informatic – SITUR.GOV.RO! Platforma nu este funcţională acum, dar va fi la anul.

 

 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.