România revine la piaţa reglementată de energie. Niciun consumator, indiferent de dimensiune, nu va plăti mai mult de 1,3 lei/kWh până în 2025. Cine plăteşte totuşi mai puţin?

Autor: Roxana Petrescu Postat la 24 noiembrie 2022 164 afişări

După aproape doi de ani de scumpiri accelerate la energie, războiul din Ucraina intensificând tendinţa de creştere a preţurilor vizibilă încă din 2021, România revine la un model de piaţă reglementat în care nimeni nu va plăti mai mult de 1,3 lei/kWh, indiferent dacă este vorba de un consumator casnic dintr-un sat sau de cel mai puternic consumator industrial de energie. A

România revine la piaţa reglementată de energie. Niciun consumator, indiferent de dimensiune, nu va plăti mai mult de 1,3 lei/kWh până în 2025. Cine plăteşte totuşi mai puţin?

Toate companiile din industria alimentară, identificate prin cod CAEN 10, precum şi cele din domeniul agriculturii şi pescuitului, identificate prin cod CAEN 01 şi 03, vor putea primi energia la un preţ de 1 leu/kWh, cu TVA inclusă, pentru 85% din consumul lunar de energie realizat în anul 2021.

După aproape doi de ani de scumpiri accelerate la energie, războiul din Ucraina intensificând tendinţa de creştere a preţurilor vizibilă încă din 2021, România revine la un model de piaţă reglementat în care nimeni nu va plăti mai mult de 1,3 lei/kWh, indiferent dacă este vorba de un consumator casnic dintr-un sat sau de cel mai puternic consumator industrial de energie. Această revenire în zona reglementată a energiei are loc după ce de circa un an  marii consumatori cer la unison acest lucru, plata facturilor devenind problematică pentru multe industrii locale. Măsurile au fost luate prin Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, document trimis acum spre promulgare.

„Măsurile prin care vă protejăm se aplică până la data de 31 martie 2025! Niciun cetăţean nu va plăti mai mult de 1,3 lei/kwh pentru energie electrică!“, a anunţat Virgil Popescu, ministrul energiei, pe pagina personală de Facebook.

Astfel, preţul final facturat plafonat de  furnizorii de energie electrică este de  maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclusă, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025 de următoarele categorii de clienţi: casnicii al căror consum lunar este cuprins între 0 şi 100 kWh inclusiv; clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor; clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ; clienţii casnici familii monoparentale care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere. Mai departe, consumatorii casnici vor plăti maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclusă, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 dacă acest consum este cuprins între 100,01 şi 255 kWh. Peste nivelul de 255 kWh/lună, întreg consumul se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh.

Pe zona de industrie intervin anumite clarificări

Astfel, IMM-urile vor plăti maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclusă, pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferenţa de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la preţul de maximum 1,3 lei kWh, cu TVA inclusă, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal pentru următoarele categorii de consumatori.

Tot la preţul de 1 leu/kWh pentru 85% din consum se înscriu acum operatorii economici din domeniul industriei alimentare, identificaţi prin cod CAEN 10, precum şi cei din domeniul agriculturii şi pescuitului, identificaţi prin cod CAEN 01 şi 03. Aceasta este o clarificare utilă, în contextul în care vechiul text al OUG 119/2022 nu preciza în mod clar ce companii din industria alimentară puteau beneficia de energia redusă. Totodată, preţul va fi plafonat la maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclusă, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private, al unităţilor de învăţământ publice şi private, al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale. Plafonarea se aplică şi pentru situaţiile în care una dintre entităţile menţionate anterior este beneficiarul final al consumului de energie electrică şi/sau pentru toate clădirile care au fost construite şi autorizate cu destinaţia de spitale.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.