România, ruptă în două: Gorj, Mehedinţi şi Botoşani au atras cele mai mici investiţii străine, de câteva milioane de euro, în timp ce Bucureşti, Ilfov şi Timiş au luat cele mai multe investiţii străine, de miliarde de euro
Raportul BNR privind nivelul şi structura invesţiilor străine subliniază ceea ce se bănuia sau se ştia, dar nu sub acest aspect: diferenţele dintre regiuni şi judeţe în privinţa atragerii de investiţii străine directe (ISD) sunt atât de mari încât poţi crede la un moment dat că vorbeşti despre ţări diferite.
Doar 9 euro pe cap de locuitor, investiţii străine directe a atras judeţul Gorj în cei 30 de ani de când România a îmbrăţişat capitalismul liberal. Vorbim despre un judeţ cu 323.000 de locuitori care a atras în 30 de ani doar 3 milioane de euro de la străini. La polul opus, Bucureştiul este un magnet – 20.500 de euro ISD-uri/capita, un total de 41 de miliarde de euro.
Investitorii se duc unde vor. Dar aceste judeţe sărace nu sunt şi ele ale României? „Nu există strategii speciale la nivel guvernamental pentru ridicarea zonelor rămase în urmă. Şi atunci investitorii merg unde este mai simplu. În Capitală, în centrele dezvoltate unde există infrastructură, unde oamenii sunt mai educaţi, unde există piaţă. Dacă vrei să ridici aceste zone, întâi trebuie să ai investiţii publice şi abia apoi să aştepţi investiţiile private, străine sau autohtone“, comentează economistul Dragoş Cabat.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro