România, sub Cod portocaliu de ploi

Autor: Ştefan Stan, Mediafax Postat la 29 septembrie 2024 11 afişări

România, sub Cod portocaliu de ploi

România intră sub avertizare Cod portocaliu. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 50...90 l/mp şi izolat de peste 100 l/mp. Vântul va avea intensificări.

Avertizarea este valabilă până duminică seara. În intervalul menţionat, în nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei precum şi în Carpaţii Meridionali şi Orientali, vor fi perioade cu ploi torenţiale şi abundente. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 50...90 l/mp şi izolat de peste 100 l/mp.

De duminică seara, până luni dimineaţă, în Moldova, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei, estul şi sud-estul Transilvaniei, vor fi perioade cu ploi torenţiale şi abundente. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 40...60 l/mp şi local peste 70 l/mp. Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70...85 km/h.

De asemenea, potrivit altei avertizări, de Cod galben, valabilă de sâmbătă seara, până duminică la ora 10.00, în Banat, Crişana, Maramureş, vestul Transilvaniei şi local la munte vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 50...60 km/h. Izolat vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat de peste 30...40 l/mp.

Meteorologii precizează că, începând de duminică dimineaţa până luni seara, la ora 22.00, aversele se vor extinde în toată ţara, dinspre vest către est. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp şi local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h. În Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h. Vremea se va răci accentuat în toată ţara. La munte, la altitudini în general de peste 1700 m şi cu precădere în Carpaţii Orientali, vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.


Suntem într-o zi foarte specială, pentru că România va fi, practic, măturată de acest ciclon, Ashley, spune, duminică dimineaţa, ministrul Mediului, Mircea Fechet. El afirmă că nu cantităţile de precipitaţii sunt problema, ci timpul foarte scurt în care va ploua.

„Suntem într-o zi foarte specială, pentru că astăzi, la noapte şi mâine, România va fi, practic, măturată de acest ciclon, pe care îl numim Ashley. Deocamdată vom avea precipitaţii foarte mari, ceea ce pune pe toată lumea în alertă, pentru că avem foarte multe judeţe sub cod galben şi sub cod portocaliu. Practic, jumătate din România va fi în cod portocaliu începând din această după-amiază. Nu ne sperie neapărat cantităţile de precipitaţii, ci timpul foarte scurt în care e posibil să cadă aceste precipitaţii, motiv pentru care am făcut foarte multe comitete pentru situaţii de urgenţă, am făcut foarte multe întâlniri cu colegii mei, mă asigur că toată lumea e la datorie, indiferent de oră, indiferent dacă e weekend sau în timpul săptămânii”, spune Mircea Fechet.

El spune că va fi prezent în regiunile în care va ploua abundent.

„Mă asigur că toate instituţiile sunt bine coordonate, autorităţi publice locale, colegii de la Apele Române, împreună cu colegii de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi multe alte instituţii. Urmează o zi lungă azi şi o zi grea cel mai probabil şi e posibil să fie o noapte şi mai grea pentru că acest ciclon va mătura practic România de la vest către est. Am mare încredere în toţi cei care sunt acum pe poziţii şi voi începe ziua cu judeţul Braşov, unde aşteptăm precipitaţii şi de 70 de litri pe metru pătrat. După care, bineînţeles, mă voi asigura că voi ajunge în cât mai multe locuri unde colegii mei lucrează şi nu fac asta neapărat pentru a-i verifica, pentru că toată lumea ştie ce are de făcut. Însă încerc să dau exemplu de acel plus de energie de care toată lumea va avea nevoie astăzi”, încheie Fechet.

O alertă meteo cod portocaliu este valabilă de sâmbătă, la ora 10.00, până duminică, la ora 12.00.

În nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei precum şi în Carpaţii Meridionali şi Orientali, vor fi perioade cu ploi torenţiale şi abundente. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 50...90 l/mp şi izolat de peste 100 l/mp.

Meteorologii precizează că, începând de duminică dimineaţa până luni seara, la ora 22.00, aversele se vor extinde în toată ţara, dinspre vest către est. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp şi local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h.

În Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h. Vremea se va răci accentuat în toată ţara.

La munte, la altitudini în general de peste 1700 m şi cu precădere în Carpaţii Orientali, vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.


Compania Apa Nova, furnizorul de servicii de apă şi canalizare pentru Municipiul Bucureşti, a suplimentat echipele operaţionale din teren şi este pregătită să intervină duminică şi luni cu un total de 20 hidrocurăţitoare, 102 autoutilitare, 67 echipamente de pompare şi un personal format din peste 500 de specialişti, având în vedere avertizările meteorologice emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie pentru zilele următoare, care vizează şi Municipiul Bucureşti, fiind previzionate cantităţi însemnate de precipitaţii

Echipele vor acţiona preventiv în teren în zonele cu potenţial risc de acumulare şi vor interveni la solicitările clienţilor şi ale autorităţilor.

Apa Nova colaborează în toată această perioadă cu Dispeceratul Primăriei Municipiului Bucureşti, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia Rutieră, Administraţia Străzilor, Societatea de Transport Bucureşti, precum şi cu toate autorităţile cu atribuţii în domeniu, în scopul gestionării eficiente şi a minimizării impactului evenimentului pluviometric asupra locuitorilor Capitalei.


Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă încheierea unui nou comandament energetic, menit să pregătească ţara pentru condiţiile meteorologice extreme prognozate în următoarele zile. Ministrul dă detalii despre măsurile luate.

„Am încheiat un nou comandament energetic, aşa cum am anunţat încă de ieri. Toţi operatorii de transport şi distribuţie sunt în dispozitiv: au constituit comandamente proprii, au suplimentat echipele de intervenţie în zonele vizate de condiţii meteorologice speciale în zilele următoare, au stocuri de echipamente adiţionale pentru a interveni rapid în cazul unor avarii apărute în teren. Staţiile au fost aprovizionate cu stocuri de motorină pentru grupuri electrogene, la nevoie”, scrie Sebastian Burduja pe Facebook.

Acesta adaugă: „Suntem extrem de atenţi la evoluţiile vremii şi ne vom reuni în comandamentul energetic în fiecare zi la ora 11, odată cu actualizarea prognozelor meteorologice şi hidrologice. Deocamdată, e de notat o intensificare a vitezei prognozate pentru rafalele de vânt, până la 80 km/h, ceea ce poate pune în dificultate reţelele electrice. Partea bună este că, cel puţin la acest moment, vântul este prognozat să bată în aceeaşi direcţie (NV-SE), ceea ce înseamnă o presiune mai mică pe reţele. O atenţie specială o dedicăm zonei Galaţi, unde sunt aşteptate noi precipitaţii. Suntem în permanentă legătură cu DSU”.

Ministrulface şi un apel la înţelegere şi răbdare: „în astfel de situaţii, presiunea pe echipele de intervenţie este foarte mare, având cu toţii dorinţa de a rezolva cât mai repede problemele apărute în alimentarea gospodăriilor cu energie electrică şi, după caz, cu gaze. Dar aceste echipe sunt formate tot din oameni. Siguranţa lor şi a tuturor cetăţenilor trebuie să rămână mereu pe primul loc. Aşa cum am procedat şi la Galaţi, vom interveni prompt, în cele mai dificile condiţii, având conştiinţa că facem tot ceea ce este omeneşte posibil să remediem avariile apărute, fără a pune vieţile oamenilor în pericol”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ploi,
avertizare,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.