România unică în lume: IT-iştii care fac 5.000 de euro pe lună lucrând pentru companii străine preferă să mănânce un porc din gospodăriile vecinilor de la ţară
Tot mai mulţi orăşeni bine plătiţi aranjează ca de Crăciun să cumpere un porc crescut la ţară, unul dintre argumentele acestora fiind că este mai gustoasă carnea. Mihai, un IT-ist de 30 de ani, locuieşte în Timişoara, dar pe masa de Crăciun şi de Revelion îi place să pună cârnaţi şi caltaboşi de la porcul crescut de familia sa sau de vecini în gospodăria din Băteşti, o localitate aproape de oraşul Făget, din judeţul Timiş.
„Acum sunt la pescuit, dar îmi place mai mult carnea de porc. În general, o aleg pe cea de casă, pentru că mi se pare mai gustoasă. Plus că îmi place foarte mult şoricul proaspăt, dar şi cârnaţii şi caltaboşii”, spune Mihai, inginer software la gigantul american IBM, unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente şi servicii de IT din lume, care lucrează în Timişoara. El nu a lipsit de Crăciun de la masa din familie de acasă.
Mihai susţine că mulţi dintre colegii săi se orientează spre produsele de la ţară şi dacă ar avea de ales între produsele de la ţară şi cele din magazin, în pofida faptului că este mai comod să le aleagă pe cele din urmă, preferă prima variantă.
„În general, nu mănânc carne de porc din comerţ. Mănânc doar carne de la ai mei. Nu cumpăr din magazine carne de porc, numai de vită, pui şi peşte”, afirmă Cristian, absolvent de Automatică şi Calculatoare al Univeristăţii Politehnica din Bucureşti, care este programator la o companie din Israel, ce operează şi în România printr-un birou la Bucureşti. El este din judeţul Vâlcea şi cele trei zile de Crăciun le-a petrecut „la părinţi, la ţară, unde am mâncat preparate din carne de porc”.
De regulă, în România se taie în luna decembrie circa 1 milion de porci, atât în ferme comerciale, cât şi în gospodării, potrivit informaţiilor oferite de jucătorii din sectorul creşterii porcilor. Anual, România creşte circa 3,5 milioane de porci, conform statisticilor naţionale, iar de Crăciun taie aproximativ 30% din efectiv.
„Acum 20 de ani, porcii la vânzare mergeau la târg, dar acum sunt restricţii (pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane – n. red.) şi atunci oamenii îi vând direct”, spune Bogdan, care a cumpărat porc dintr-o gospodărie ţărănească în acest an. În judeţul Teleorman, de acolo de unde a achiziţionat el, preţul cărnii de porc, în viu, a fost de 20 de lei/kg. În judeţul Olt, în schimb, Dana spune că a plătit 15 lei/kg.
La finalul lunii noiembrie, Ioan Ladoşi, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, zootehnist de 35 de ani, din care 23 de ani producţie carne de porc, spunea că gospodăriile populaţiei au contact direct cu consumatorul şi tot mai mulţi orăşeni caută în jur porci crescuţi în gospodăria ţărănească, unde preţurile sunt de peste 15 lei/kg.
„Nu mai vreau, neapărat, să particip la tăierea porcului, dar vreau să mănânc bucate şi carne de porc de la ţară, mai ales de sărbători”, spune Daniel, un IT-ist de 37 de ani care lucrează pentru filiala din România a unei firme britanice cu sediul la Londra. El locuieşte în Bucureşti, dar Crăciunul şi l-a petrecut alături de familie în localitatea Devesel din judeţul Mehedinţi.
Un studiu recent al BestJobs a arătat că salariile nete ale specialiştilor ce lucrează în domeniul IT, care pot ajunge până la 4.600 de euro. Ei şi-ar permite să mănânce la restaurante cu stele Michelin, dar preferă porcul din gospodăria de la ţară, acesta este paradoxul. Iar noua politică europeană "de la fermă la furculiţă" sau din cocină în bucătărie vine mănuşă.
Astfel, în contextul unei cereri mari an de an pentru carnea de porc de la ţară şi oferta este mare, căci peste 50% din efectivul de porci din România se află în gospodăriile populaţiei, conform celor mai recente date oferite de reprezentanţii de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
„Preţul cărnii de porc, în viu, este în jur de 9,5 lei fără TVA, cu atât am cumpărat noi porci pentru abatorizare, pentru că nu am mai avut porci în fermă, din cauză că am avut pestă porcină africană. Carcasa de carne de porc este între 14-15 lei/kg”, spune Cătălin Ene, administrator al complexului de creştere a porcilor Macro Suin.
Practic, diferenţa dintre preţul cărnii de porc care a fost crescut într-o fermă comercială, în mod industrial, este de peste 50%. În retail, în medie, preţul pentru ceafa sau muşchiuleţul de porc este de 30-40 de lei, conform datelor consultate de ZF de pe site-urile marilor retaileri. „Diferenţa dintre preţul producătorului şi cel al retailerului pentru carnea de la raft este de 30-70%”, spune şeful unei companii mari din industria cărnii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro