România va primi în acest an aproape 32 milioane euro pentru integrarea tinerilor pe piaţa muncii
România va primi aproximativ 106 milioane de euro printr-un program european pentru a sprijini angajarea tinerilor cu vârsta sub 25 de ani, iar din această sumă aproape 32 de milioane de euro vor fi disponibili prin prefinanţare din acest an, conform unei propuneri a Comisiei Europene.
Reprezentanţii Comisiei Europene au anunţat, miercuri, că vor propune deblocarea, din acest an, a aproximativ un miliard de euro prin proiectul Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor (YEI - Youth Employment Initiative), crescând rata de prefinanţare de la 1-1,5% la 30%.
Conform surselor citate, în 2015 pentru România vor fi deblocate 31,8 milioane de euro, care pot fi primiţi prin prefinanţare, faţă de 1,5 milioane de euro, cât fusese stabilit iniţial, suma totală pe care o va primi ţara noastră prin "Youth Employment Initiative" în perioada de programare 2014-2020 fiind de 106 milioane de euro.
Marianne Thyssen, comisar pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale, Competenţe şi Mobilitatea Forţei de Muncă, a explicat că s-a decis majorarea ratei de prefinanţare în condiţiile în care ţările care aveau deficitul cel mai mare în a angaja tineri nu aveau fondurile pentru a lua măsurile necesare stabilite prin "Youth Employment Initiative" pentru a redresa situaţia.
"Tinerii noştri au nevoie de slujbe şi au nevoie de ele acum. Este inacceptabil că mai mult de un tânăr din cinci nu poate să-şi găsească de lucru. Făcând ca fondurile să fie disponibile mai repede, putem să aducem mai mulţi oameni tineri pe piaţa muncii“, a precizat Marianne Thyssen.
Ea a precizat că 20 de ţări europene, între care şi România, vor beneficia de acest proiect şi vor putea începe imediat să acceseze fondurile. Proiectul îi vizează pe tinerii care nu sunt angajaţi, nu beneficiază de educaţie sau de pregătire profesională. Bugetul total al Youth Employment Initiative pentru perioada de programare 2014-2020 este 6,4 miliarde de euro: 3,2 miliarde de euro printr-o linie bugetară prestabilită, care nu implică o cofinanţare naţională, şi alte 3,2 miliarde de euro alocate din Fondul Social European.
"Vom avansa aproximativ un miliard de euro pentru sprijinirea activităţii statelor membre în a ajuta tinerii să se întoarcă la muncă, la educaţie sau să acceseze un program de practică. Făcând asta, ei vor aduce contribuţii economiei şi societăţii prin meseriile pe care le vor învăţa, dar îşi vor recâştiga şi demnitatea”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte CE responsabil de portofoliul Euro şi Dialog Social.
Conform Eurostat, în 2015 România are o rată a şomajului de 6,4%, iar şomajul în rândul tinerilor de sub 25 de ani este de 23,3%.
În 2013, procentul tinerilor români cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani care nu erau angajaţi, nu beneficiau de educaţie sau de pregătire profesională era de 17,2%, mai mare decât media europeană, de 13%.
Deşi eligibile pentru a fi incluse în acest proiect ar fi aproximativ jumătate din judeţele ţării - cele unde rata şomajului în rândul tinerilor este de peste 25% -, România a cerut Comisiei Europene permisiunea de a folosi fondurile pentru întreaga ţară.
Reprezentanţii CE au precizat că măsurile concrete pentru angajarea tinerilor români vor fi: sprijinul direct pentru a se realiza internship-uri de înaltă calitate, plasamente în diferite locuri de muncă timp de şase luni finanţate prin acest proiect, investirea în educaţia vocaţională şi în practică, iar tinerii antreprenori vor beneficia de mentorat şi acces mai uşor la finanţare pentru lansarea start-up-urilor.
Prin această finanţare, Comisia Europeană speră să se asigure pregătirea sau angajarea a unui număr cuprins între 350.000 şi 650.000 de tineri în întreaga Uniune, în 2015.
Propunerea legislativă anunţată miercuri de CE va intra în vigoare după ce va fi aprobată de Parlamentul European şi de Consiliu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro