LIVE: CONFERINŢA BM. Cum transformă companiile din România viitorul prin inovaţie şi sustenabilitate?

Românii au câştigat, în medie, 10,4 euro brut pe oră în anul 2023, a doua cea mai mică valoare din Uniunea Europeană

Autor: Ramona Cornea Postat la 10 aprilie 2024 73 afişări

Românii au câştigat, în medie, 10,4 euro brut pe oră în anul 2023, arată datele de la Eurostat, oficiul european de statistică. Cu această valoare, România se poziţionează pe penultimul loc în UE, întrecând doar Bulgaria.

Românii au câştigat, în medie, 10,4 euro brut pe oră în anul 2023, a doua cea mai mică valoare din Uniunea Europeană

Raportat în moneda naţională, această valoare înseamnă puţin peste 50 de lei brut pe oră ♦ Cele mai mari salarii medii orare din UE au fost în Luxemburg, Danemarca şi Belgia, iar cele mai mici în Letonia, România şi Bulgaria ♦ Media Uniunii Europene a fost de 24 euro brut pe oră.

Românii au câştigat, în medie, 10,4 euro brut pe oră în anul 2023, arată datele de la Eurostat, oficiul european de statistică. Cu această valoare, România se poziţionează pe penultimul loc în UE, întrecând doar Bulgaria.

Dacă înmulţim această valoare de 10,4 euro la un număr de 8 ore muncite timp de 21 de zile pe lună, rezultă un salariu mediu brut de circa 1.740 de euro, adică un salariu mediu net de puţin peste 1.000 de euro net pe lună.

Cele mai mari salarii medii orare din UE au fost în Luxemburg, de 47,2 euro brut pe oră, Danemarca, 42 de euro brut pe oră, şi Belgia, cu 36,3 euro brut pe oră. Cele mai mici în Letonia, România şi Bulgaria. Media Uniunii Europene a fost de 24 euro brut pe oră în anul 2023.

De altfel, România a avut şi printre cele mai mari creşteri ale costului salarial cu forţa de muncă în ultimul trimestru din anul trecut. Aşadar, în trimestrul IV din  2023 comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, cele mai mari creşteri ale costurilor salariale orare pentru întreaga economie s-au înregistrat în România (plus 16,9%), Ungaria (plus 16,3%), Croaţia (plus 16,0%), Polonia (plus 13,1%) şi Slovenia (plus 12,5%).

La nivelul Uniunii Europene, costul salarial orar al companiilor a crescut cu 3,8%. În spatele acestei creşteri a costului cu forţa de muncă stă decizia autorităţilor de a creşte salariul minim pe economie cu circa 10% în luna octombrie a anului trecut. Aşadar, guvernul a aprobat creşterea salariului minim pe economie la 3.300 lei (660 euro) brut lunar începând cu data de 1 octombrie 2023, faţă de 3.000 lei, cât era anterior. Datele transmise de Inspecţia Muncii la solicitarea Ziarului Financiar arată că numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim ajunsese la 1,89 milioane la data aplicării noii valori a salariului minim.

Cele două componente principale ale costurilor cu forţa de muncă sunt cele salariile şi costurile nesalariale.

La nivel general, România a rămas şi anul trecut una dintre ţările europene cu cel mai mic cost orar al forţei de muncă, estimat de Eurostat la 11 euro, un nivel mai mic fiind înregistrat doar de Bulgaria, de 9,3 euro, potrivit celor mai recente statistici publicate de biroul european.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.