Românii au împrumutat statul cu o sumă record de 4,3 mld. lei în cea mai recentă ediţie de titluri de stat Fidelis, 7-14 februarie

Autor: Tibi Oprea Postat la 14 februarie 2025 50 afişări

Românii au împrumutat statul cu o sumă record de 4,3 mld. lei în cea mai recentă ediţie de titluri de stat Fidelis, 7-14 februarie

Subscrierile de titluri de stat Fidelis în ediţia de debut din 2025, prima astfel de ofertă cu frecvenţă lunară, s-au ridicat la aproximativ 4,3 mld. lei, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor din platformele brokerilor.

Nivelul subscrierilor pe cele şase emisiuni în lei şi euro, derulate în perioada 7-14 februarie, a atins astfel un nou record, depăşind semnificativ subscrierile din ofertele din toamna (3,5 mld. lei) şi iarna (2,6 mld. lei) anului trecut.

„Programul Fidelis demonstrează încă o dată că titlurile de stat rămân un instrument de economisire atractiv pentru investitori, mai ales într-un context economic incert. Cererea puternică reflectă apetitul pentru randamente sigure. Evoluţia viitoare va depinde însă de dinamica dobânzilor şi de atractivitatea altor oportunităţi de investiţii”, spune Adriana Sârbu, manager de fond la Certinvest, pentru ZF.

Pentru titlurile în lei, cel mai ridicat interes a fost pentru emisiunea cu scadenţă la un an şi dobândă anuală de 6,95% (R2602A), unde subscrierile s-au ridicat la 1,16 mld. lei. Emisiunea pentru donatorii de sânge cu scadenţă la un an (R2602B) şi dobândă de 7,95% pe an a atras subscrieri de 537,7 mil. lei.

Pentru emisiunea în lei cu scadenţă în trei ani (R2802A) şi o dobândă de 7,65% pe an micii investitori au scos din buzunare 319,6 mil.

lei, în timp ce pentru titlurile scadente în cinci ani (R3002A) şi cu dobândă de 7,95% pe an subscrierile s-au ridicat la 336,1 mil. lei.

În cazul celor două emisiuni în euro, subscrierile au fost de 163,4 mil. euro (aprox. 813,7 mil. lei) pentru titlurile scadente în doi ani (R2702AE) si cu dobândă de 4% pe an, respectiv de 226,8 mil. euro (aprox. 1,13 mld. lei) pentru titlurile pe şapte ani (R3202AE) şi cu dobândă de 6,25% pe an.

„O alocare bună a economiilor pe clase de active, în funcţie de profilul de risc al fiecărei persoane, poate include şi o alocare pe titlurile Fidelis pentru componenta de instrumente cu venit fix (adică cea cu riscuri mai reduse). Randamentele sunt bune, dar maturitatea pe care se plasează banii trebuie să ţină cont de profilul fiecărei persoane”, spune Răzvan Paşol, CEO al Patria Asset Management, pentru ZF.

Titlurile Fidelis sunt destinate persoanelor fizice şi se tranzacţionează pe bursă, având o lichiditate mai mare, în timp ce titlurile Tezaur sunt emise exclusiv pentru economisire pe termen mediu-lung. Fidelis are o perioadă de subscriere mai scurtă şi oferă acces facil prin intermediul brokerilor, în timp ce Tezaur se poate achiziţiona direct de la Trezorerie sau Poşta Română.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fidelis,
titluri de stat,
emisiune,
lei,
dobânzi
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori