Romgaz şi Exxon au semnat contractul pentru preluarea participaţiei americane în perimetrul de mare adâncime Neptun Deep. Ministrul energiei Virgil Popescu: România va deveni un furnizor de securitate energetică regională

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 03 mai 2022 30 afişări

Romgaz şi Exxon au semnat contractul pentru preluarea participaţiei americane în perimetrul de mare adâncime Neptun Deep. Ministrul energiei Virgil Popescu: România va deveni un furnizor de securitate energetică regională

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi David Muniz,  Chargé d’Affaires ad-interim – Ambasada SUA în România, au  participat astăzi la semnarea contractului de vânzare-cumpărare pentru preluarea de către Romgaz a participaţiei companiei Exxon aferente perimetrului Neptun Deep, conform unui comunicat emis de biroul de presă al Guvernului.

Romgaz (simbol bursier SNG) cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat, la sediul Guvernului României, contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră. Potrivit termenului asumat, extracţia propriu-zisă a gazelor urmează să demareze din 2026.

Contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Romgaz din data de 28 aprilie 2022, iar finalizarea tranzacţiei este condiţionată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract.

Preţul de achiziţie achitat de către ROMGAZ va fi de 1.060.000.000 dolari, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acţiuni.

„Noua lege off-shore dezbătută în Parlament în ritm accelerat deblochează investiţii vitale pentru asigurarea resurselor de gaze naturale. Viziunea de dezvoltare a sectorului energetic (...) va repoziţiona România ca un actor regional important, capabil să asigure necesarul pentru consumul cetăţenilor şi economiei şi chiar să devină furnizor de securitate energetică în regiune”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Spre sfârşitul lunii octombrie, Romgaz a anunţat că a finalizat negocierile cu americanii de la Exxon pentru preluarea participaţiei de 50% din perimetrul Neptun Deep, devenind astfel partener cu OMV Petrom în cel mai mare proiect energetic offshore local.

„În actualul context geopolitic nu mai avem timp de pierdut. Vom face eforturile necesare pentru a grăbi începerea exploatării, pentru a consuma gazul românesc (...) România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-şi producţia cu mult peste necesarul actual al consumului intern. Şi un alt aspect foarte important: ţara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională”, a afirmat Ministrul Energiei, Virgil Popescu.

ExxonMobil, alături de OMV Petrom, compania care deţine restul acţiunilor din Neptun Deep, au investit deja 1,5 miliarde de dolari în faza de explorare. Acţionarii au aprobat contractarea unui împrumut de 325 mil. euro de la una sau mai multe bănci pentru finanţarea unei părţi din preţul tranzacţiei. De asemenea, acţionarii producătorului de gaze naturale au aprobat recent un dividend de 3,62 lei pe acţiune din profitul pe 2021, cu un randament de 8,6%.

Acţiunile SNG sunt pe plus cu 10% de la începutul anului, pe tranzacţii de 250 de milioane de lei, conform datelor Bursei de Valori Bucureşti. Compania are o valoare de piaţă de aproximativ 17 miliarde de lei.

Profitul net al Romgaz a ajuns la 1,9 miliarde de lei în 2021, plus 53,5% prin comparaţie cu anul precedent, iar afacerile au atins 5,85 miliarde de lei, în creştere cu 43,6%, se arată în raportul financiar anual.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
contract,
romgaz,
romania,
exxon mobil,
neptun

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.