Romgaz: Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud, confirmat de Agenţia Naţională pentru Resurse Naturale. Proiectul Neptun Deep, în linie dreaptă
Romgaz (simbol bursier SNG), producător şi furnizor de gaze naturale, a anunţat la Bursa de Valori Bucureşti că planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud a fost confirmat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.
Prin urmare, proiectul Neptun Deep intră in faza de dezvoltare, care include execuţia activităţilor de foraj şi construire a infrastructurii necesare pentru extracţia gazelor naturale, prima producţie fiind estimată pentru anul 2027.
Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud a fost transmis de filiala Romgaz Black Sea Limited împreună cu OMV Petrom (SNP) spre confirmare la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale la data de 21 iunie 2023, se arată într-un raport de la BVB.
„Confirmarea planurilor de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale reprezintă etapa de la care începe efectiv faza de dezvoltare a zăcămintelor comerciale, un nou moment de referinţă pentru proiectul Neptun Deep. Această etapă importantă reprezintă confirmarea faptului că decizia de a investi în proiectul Neptun Deep a fost una corectă, atât în interesul Romgaz cât şi al asigurării şi consolidării securităţii energetice a României”, spune Răzvan Popescu, director general al Romgaz.
Romgaz este asociatul unic al Romgaz Black Sea Limited, care deţine 50% din participaţia în perimetrul XIX Neptun, zona de apă adâncă (Neptun Deep), iar cealaltă cotă de 50% este deţinută de OMV Petrom , care este şi operator al proiectului Neptun Deep.
Dezvoltarea zăcămintelor comerciale presupune o infrastructură care include zece sonde, trei sisteme de producţie submarine şi conductele colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla şi o staţie de măsurare a gazelor. Platforma îşi generează propria energie electrică, funcţionând la cele mai înalte standarde de siguranţă şi protecţie a mediului, scriu reprezentanţii Romgaz.
Întreaga infrastructură va fi operată de la distanţă, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Aceasta permite optimizarea proceselor şi va contribui la îmbunătăţirea performanţei de mediu prin eficientizarea consumului energetic şi reducerea emisiilor.
„Acest moment marchează atingerea unui obiectiv major pentru proiectul Neptun Deep, respectiv confirmarea resurselor şi rezervelor din perimetrul Neptun Deep. Rămânem, în continuare, angajaţi în atingerea obiectivelor acestui proiect care va aduce beneficii incontestabile independenţei energetice a României”, adaugă Aristotel Marius Jude, director general adjunct, Romgaz.
Romgaz şi OMV Petrom vor investi până la patru miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului. Neptun Deep va asigura un volum estimativ de gaze naturale de 100 miliarde metri cubi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro