Roşu aprins pe burse, inclusiv la Bucureşti.. Acţiunile Europene au continuat prăbuşirea din SUA, după cea mai mare scădere din 2022 încoace. Indicele Stoxx 600 Technology a scăzut cu 2,8%, bursa din Germania cu 1,18%, iar cea din Franţa de peste 2%. La Bucureşti, indicele BET a urmat trendul european şi a scăzut cu 1,07%

Autor: Ştefan Stan Postat la 25 iulie 2024 82 afişări

Roşu aprins pe burse, inclusiv la Bucureşti.. Acţiunile Europene au continuat prăbuşirea din SUA, după cea mai mare scădere din 2022 încoace. Indicele Stoxx 600 Technology a scăzut cu 2,8%, bursa din Germania cu 1,18%, iar cea din Franţa de peste 2%. La Bucureşti, indicele BET a urmat trendul european şi a scăzut cu 1,07%

Acţiunile europene şi asiatice ale semiconductorilor au scăzut joi dimineaţă, pe măsură ce vânzările de pe Wall Street s-au extins la nivel global, adâncind declinul unui sector care a condus câştigurile pieţei în acest an.

Indicele Stoxx Europe 600 Technology a pierdut 2,8% la începutul după-amiezii, iar producătorul olandez de echipamente pentru fabricarea cipurilor ASML, cea mai mare companie de tehnologie din Europa, a scăzut cu 3,1 %.

Infineon Technologies din Germania a scăzut cu 6,2 procente, BE Semiconductor a pierdut 12,4 procente, iar grupul elveţian de semiconductoare STMicroelectronics a scăzut cu 13,5 procente. Indicele Stoxx Europe 600 la nivel continental a scăzut cu 1,3 %, ajungând la cel mai scăzut nivel din luna mai.

Renesas din Japonia şi SK Hynix din Coreea de Sud au condus la o scădere accentuată a pieţelor bursiere asiatice, adâncind căderea globală a acţiunilor tehnologice şi urmând celei mai mari scăderi a Nasdaq într-o singură zi din 2022.

Scăderile puternice marchează o inversare a tendinţei de creştere a acţiunilor tehnologice - în special a celor asociate cu inteligenţa artificială - care a contribuit în mare parte la câştigurile bursiere din acest an. Acestea subliniază, de asemenea, pedeapsa aspră aplicată de investitori companiilor care nu reuşesc să atingă obiectivele de câştig.

„Am văzut rapoarte de câştiguri atât de puternice la începutul acestui sezon, încât piaţa nu a fost pregătită pentru veşti proaste . . . Acum asistăm la vânzări fără discernământ”, a declarat Emmanuel Cau, şeful strategiei de acţiuni europene la Barclays, care a adăugat că lichiditatea redusă din timpul verii poate exacerba mişcările pieţei.

„Toată lumea este în vacanţă, plus aveţi tot acest zgomot şi anxietate în jurul politicii din SUA şi încetinirea creşterii în Europa şi China”, a adăugat Cau. „Veştile proaste sunt din nou veşti proaste, iar câştigurile nu mai ajută.”

Semnele de încetinire a economiei SUA au alimentat pariurile pe reduceri rapide ale ratei dobânzii în acest an, alimentând o rotaţie de la grupurile Big Tech de mare zbor către colţuri neiubite ale pieţei, cum ar fi acţiunile mai mici.

Înaintea datelor privind PIB-ul SUA de joi, titlurile de trezorerie americane au prelungit o ascensiune recentă determinată de speranţele de reducere a ratelor şi de cererea de active sigure. Randamentul pe doi ani în SUA, care scade pe măsură ce preţurile cresc, a scăzut cu 0,06 puncte procentuale la 4,36%, cel mai scăzut nivel de la începutul lunii februarie. Contractele futures care urmăresc S&P 500 au scăzut cu 0,2%, iar Nasdaq 100, un indice cu o pondere ridicată a tehnologiei, au scăzut cu 0,3% înainte de deschiderea şedinţei de la New York.

Alphabet a scăzut miercuri cu 5 procente, după ce îngrijorările legate de creşterea cheltuielilor de investiţii în AI au depăşit câştigurile solide ale companiei din al doilea trimestru.

Pe piaţa bursieră europeană, indicele DAX din Germania a scăzut cu 1,18%, în timp ce în Franţa CAC 40 a scăzut cu  2,02%, iar indicele european Stoxx 600 a înregistrat o scădere de 1,41%. 

La BVB, indicele BET a scăzut 1,07%. BRD a scăzut cu 2,01%, Transelectrica cu 2,09%, Digi cu 1,88%, Purcari cu 2,21%, iar Petrom cu 1,39%.  

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
scadere,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.