LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

Sănătate mintală: există un aliment popular care protejează împotriva stresului

Postat la 30 decembrie 2023 882 afişări

Sănătate mintală: există un aliment popular care protejează împotriva stresului

Un aliment popular are toate caracteristicile pentru a ne proteja de tulburările mintale: rezultatele unui nou studiu.
Există un aliment foarte popular, disponibil în diferite dimensiuni şi arome. Apreciat la micul dejun sau ca gustare, domină rafturile supermarketurilor, fiind recomandat pentru efectele sale benefice asupra intestinului şi florei bacteriene. Dar, potrivit unui studiu, poate juca şi un rol în prevenirea tulburărilor mintale. Despre cine este vorba?
Răspunsul este iaurtul: introducerea lui în alimentaţie ar putea avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra minţii, potrivit cercetătorilor de la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Virginia. De fapt, se pare că o bacterie comună găsită în alimentele fermentate şi iaurt, numită Lactobacillus, joacă un rol crucial în gestionarea stresului, ajutând potenţial la prevenirea tulburărilor precum depresia şi anxietatea.

Cercetătorii au izolat Lactobacillus din gama vastă de microorganisme găsite în corpurile noastre, cunoscute sub numele de microbiotă. Oamenii de ştiinţă încearcă de mult să se concentreze asupra lor pentru a lupta împotriva bolilor şi pentru a îmbunătăţi sănătatea. De fapt, intestinul găzduieşte nenumărate bacterii, ciuperci şi viruşi, iar aceste organisme şi interacţiunile lor infinite sunt fundamentale pentru sănătatea sistemului imunitar, sănătatea mintală şi bunăstarea generală a organismului.

Se ştie că modificările microbiotei, datorate patologiilor, alimentaţiei incorecte, dar şi stresului mediului, pot interfera cu starea de sănătate şi chiar favorizează creşterea tumorilor. Din acest motiv, în ultimii ani, cercetătorii s-au arătat entuziasmaţi de posibilitatea de a lupta împotriva bolilor acţionând asupra microbiotei.

Punct de pornire pentru terapii de succes anti-anxietate
Cu aproximativ 39 de trilioane de microorganisme prezente în fiecare individ, înţelegerea rolurilor lor specifice rămâne o provocare descurajantă pentru cercetători. Dar faptul că s-a reuşit deja izolarea lactobacilul reprezintă un mare pas înainte pentru cercetători, deoarece ne permite să înţelegem cum rolul microbilor individuali ar putea facilita dezvoltarea de noi tratamente inovatoare pentru multe boli diferite, atât mentale, cât şi fizice.

„Descoperirea noastră evidenţiază modul în care Lactobacillus, prezent în intestin, influenţează tulburările de dispoziţie, reechilibrând sistemul imunitar”, explică Alban Gaultier, de la Departamentul de Neuroştiinţă de la UVA, al Centrului de Imunologie a Creierului şi Glia (Centrul BIG) şi Iniţiativa Microbiom Transuniversitar. „Şi acest lucru ar putea deschide calea pentru descoperirea unor terapii inovatoare pentru anxietate şi depresie”.

Echipa condusă de Dr. Gaultier a folosit o abordare inovatoare pentru a se concentra pe lactobacili. De fapt, cercetările anterioare au evidenţiat potenţialul său de a conţine depresia la şoarecii de laborator, încurajând astfel investigaţiile ulterioare; precum colecţia de bacterii, numită Altered Schaedler Flora, care conţine tulpini de Lactobacillus.
Cercetătorii, prin utilizarea florei Schaedler modificate, au dobândit noi cunoştinţe şi au subliniat importanţa Lactobacillus în combaterea stresului de mediu şi a tulburărilor de dispoziţie.

„Ştiam din cercetările noastre anterioare că Lactobacillus a fost benefic în îmbunătăţirea tulburărilor de dispoziţie şi s-a pierdut în urma stresului psihologic, dar motivele care stau la baza au rămas neclare, în principal din cauza provocărilor tehnice asociate cu studiul microbiomului”, spune dr. Gaultier.
Următorul pas al cercetătorilor va fi, prin urmare, să descopere dacă există noi modalităţi de a preveni şi trata depresia şi alte tulburări mentale în care Lactobacillus joacă un rol important. De exemplu, pacienţii cu depresie (sau cu risc de depresie) pot lua într-o zi suplimente probiotice special făcute pentru a optimiza nivelul de lactobacili.
„Cu aceste rezultate în mână avem noi instrumente de optimizare a dezvoltării probioticelor, care ar trebui să accelereze descoperirea de noi terapii”, comentează dr. Andrea R. Merchak. Pe scurt, sănătatea noastră fizică şi psihică depinde şi de Lactobacillus!
 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sanatate,
stres,
protejare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.