Săptămâna de lucru de patru zile în ECE: o treime dintre polonezi o vor, dar angajatorii rămân sceptici, în Ungaria o companie o introduce după ce alta renunţă la ea, Cehia nu e pregătită să o adopte
Aproximativ 28% dintre angajaţii din Polonia sunt interesaţi de scurtarea săptămânii de lucru la patru zile, relevă un studiu realizat de Personnel Service şi citat de Warsaw Business Journal.
Aproximativ 28% dintre angajaţii din Polonia sunt interesaţi de scurtarea săptămânii de lucru la patru zile, relevă un studiu realizat de Personnel Service şi citat de Warsaw Business Journal.
Companiile manifestă un interes mai scăzut, deşi 1 din 10 angajatori plănuiesc să implementeze acest sistem. Experţii sugerează că acest lucru poate fi realizat în paralel cu menţinerea profiturilor la un nivel ridicat dacă anumite condiţii sunt respectate.
Totuşi, majoritatea companiilor rămân sceptice, însă interesul crescut ar putea încuraja experimentarea cu acest model. Soluţia optimă ar fi de a permite companiilor să opereze 7 zile pe săptămână, iar angaţilor să lucreze 4 zile pe săptămână, potrivit lui Krzysztof Inglot, fondatorul Personnel Service.
Acest lucru ar putea contribui la o dezvoltare economică continuă şi la diminuarea problemelor legate de automatizarea joburilor.
În această lună, una dintre cele mai vechi firme din Polonia, Herbapol Poznan, a anunţat introducerea săptămânii de lucru de patru zile pentru toţi angajaţii săi.
În Ungaria, PwC va experimenta cu săptămâna de lucru de patru zile pe perioada verii în acest an, potrivit Budapest Business Journal. Din iunie până la sfârşitul lunii august, 280 de angajaţi vor munci doar patru zile pe săptămână. Experimentul implică echipele de audit.
Compania vrea în acest fel să-şi ajute angajaţii să se reîncarce şi să atingă un echilibru între muncă şi viaţă. Salariile de bază vor rămâne neschimbate. Asemeni altor companii care experimentează cu săptămâna de lucru de patru zile, PwC va monitoriza, măsura şi analiza continuu impactul noului aranjament şi va decide ulterior dacă îl va duce mai departe.
PwC va implementa conceptul prin realocarea timpului de lucru mai degrabă decât prin reducerea programului.
În schimb, o altă companie maghiară, Magyar Telekom, a decis să revină la programul standard de lucru după ce experimentul cu săptămâna de lucru de patru zile nu a întrunit aşteptările, scrie Bloomberg.
Compania a renunţat la concept după o perioadă de experimentare de un an şi jumătate în care 300 din cei aproape 5.000 de angajaţi ai săi au muncit doar patru zile pe săptămână pentru aceleaşi salarii. Deşi au fost găsite beneficii pentru echilibrul dintre muncă şi viaţă în alte ţări, experimentul desfăşurat de Magyar Telekom nu a adus suficiente motive pentru se face această trecere, a anunţat compania.
În Cehia, unele companii ar dori să urmeze exemplul vecinelor europene cerând o reducere a programului pentru îmbunătăţirea echilibrului dintre muncă şi viaţă. Totuşi, economiştii sunt sceptici în condiţiile în care Cehia se confruntă cu rate scăzute ale şomajului, notează expats.cz.
Cehia nu este pregătită pentru implementarea conceptului la scară largă din cauza unor factori economici şi culturali unici, scrie şi praguemorning.cz.
În prezent, să lucrezi patru zile pe săptămână rămâne un privilegiu rar în Cehia. Doar câteva companii oferă acest program şi chiar şi atunci cu obstacole.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro