Şase judeţe se află în scenariul "verde". Numărul mic de cazuri vine de la numărul redus de teste

Autor: Eduard Popescu, Luiza Paraschiv Postat la 13 decembrie 2020 194 afişări

Mai multe judeţe din România reuşesc să rămână în scenariul "verde" pentru a doua zi la rând. Gorj, Harghita, Neamţ, Olt, Sălaj şi Suceava sunt cele şase judeţe care înregistrează o rată de infectare mai mică de 1,5 cazuri la mia de locuitori, scrie Mediafax.ro.

Cel mai bine stau Harghita, cu o incidenţă de 0,95, şi Gorj, cu 0,97. Dacă locuieşti într-unul dintre aceste judeţe, asta înseamnă mai puţine restricţii pentru tine: restaurantele şi cafenelele pot funcţiona la 50% din capacitate şi la interior. La fel şi sălile de teatru sau cele de cinema.

 

Numărul mic de cazuri vine însă şi de la numărul mic de teste făcute. La Gorj, spre exemplu, se fac 4.200 de teste într-o lună. Nici în Dolj situaţia nu diferă cu mult. Capacitatea de testare este de doar 370 teste pe zi, în condiţiile în care în tot judeţul locuiesc 680.000 de locuitori. 

 

Comparativ, la Cluj, unul dintre judeţele cu cea mai mare incidenţă, se fac 3.000 de teste într-o singură zi. De aici şi numărul mult mai mare de cazuri. 

 

Ramona Vasile, reprezentant DSP Gorj: Capacitatea de testare este undeva la 400 teste/zi. Avem un singur laborator de genetică la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu. (...) Noi facem testele, marea majoritate, conform definiţiilor de caz, dar, bineînţeles că există şi persoane care îşi efectuează testările la cerere.”

 

Mircea Abrudean, prefect Cluj: Noi nu ne comparăm cu alte judeţe, din niciun punct de vedere, mai ales ca număr de teste nu avem ce compara cu alte judeţe, pentru că noi facem 3.000 de teste în fiecare zi în cursul unei săptămâni şi evident că număr de pozitivi este foarte mare, având în vedere că numărul de teste e cel mai mare din România, după Bucureşti. Sigur că incidenţa este un element pe care îl luăm în calcul atunci când propunem sau nu carantina, dar nu este singurul. 

 

Criteriile luate în calcul pentru carantinarea unei localităţi:

 

  • un trend crescător al îmbolnăvirilor pentru ultimele 14 zile;
  • rata de infectare peste nivelul de alertă (trei cazuri la mie);
  • personal insuficient pentru desfăşurarea anchetelor epidemiologice;
  • personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistenţa pacienţilor;
  • gradul de ocupare al paturilor, atât pe secţiile Covid, cât şi ATI.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
epidemie,
incidenta,
restrictii,
testare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.