Satan-2, super-arma strategică a Rusiei, eşec la testare
Rusia a testat, zilele trecute, racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat, cunoscută şi sub numele SS-X-30 Satan 2, la cosmodromunl Plessetsk. Ar fi înregistrat un eşec enorm, ceea ce a lăsat în urmă incendii de pădure şi cratere imense la locul lansării.
Deşi, în urmă cu două zile, au apărut deja în presă informaţii cu privire la posibilul eşec înregistrat de ruşi la lansarea acestei rachete, abia ieri seară imaginile din satelit au confirmat pagubele lăsate în urmă de această testare. Astfel, pe reţelele de socializare, în special X, pot fi văzute imagini din satelit care arată o gaură imensă la locul lansării. Acest crater ar fi fost provocat de explozia rachetei în interiorul silozului, relatează Monitorul Aprării.
Acesta este cel de-al patrulea test al acestui dispozitiv, anunţat de Vladimir Putin, în 2018, drept una dintre „super-armele” strategice ale Rusiei, explică Etienne Marcuz, expert în aeronautică, pe X. Testul era programat să aibă loc între 19 şi 23 septembrie, după anunţarea interdicţiilor de zbor deasupra mai multor zone. Aceste restricţii au fost, în cele din urmă, ridicate joi, 19 septembrie, iar un incendiu de pădure a fost semnalat a doua zi, nu departe de siloz.
Etienne Marcuz subliniază că distrugerea cosmodromului Plessetsk va cauza întârzieri în programul de teste de zbor. El prezintă trei scenarii în urma acestei avarii: fie Rusia reconstruieşte silozul distrus, ceea ce ar putea dura câteva luni sau chiar câţiva ani, fie testele vor fi efectuate din silozuri deja construite pe alte amplasamente, fie Rusia îşi încheie programul. Această din urmă opţiune este, însă, puţin probabilă, deoarece Sarmat este o piatră de temelie „în descurajarea nucleară a Rusiei”, scrie Etienne Marcuz.
În 2022, aprilie, Rusia a susţinut că a lansat această rachetă cu succes.
Sarmat, care a început să fie dezvoltată la începutul anilor 2000, este o rachetă destinată să zboare până la 18.000 de km, are 35 de metri în lungime şi poate transporta o încărcătură de 10 tone, cu o diversitate de focoase. Potrivit unor surse CNBC, cel mai lung zbor de test al rachetei Sarmat a durat puţin peste 2 minute, pe o distanţă de 35 de km, înainte de a pierde controlul şi de a se prăbuşi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro