Scandalul lunii vine din asigurări: dubla lovitură a DNA în dosarul ASF-Carpatica Asig

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 02 februarie 2014 256 afişări

Ofensiva DNA din ultima perioadă a ajuns şi la industria asigurărilor, cu cazul de corupţie care implică oficiali ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai companiei Carpatica Asig, controlată de Ilie Carabulea.

Scandalul lunii vine din asigurări: dubla lovitură a DNA în dosarul ASF-Carpatica Asig

Atât Carabulea, cât şi fostul director general al companiei, Marian Mârzac, au fost arestaţi preventiv şi vor fi cercetaţi pentru trafic de influenţă, dare de mită, instigare la fals şi uz de fals şi folosirea pentru profit personal a unor informaţii confidenţiale din ASF oferite de contactele lui din instituţie, Marian Mârzac şi Laura Chiţoiu, soţia ministrului finanţelor, Daniel Chiţoiu.

Scandalul s-a extins şi mai clar spre sfera politică după ce premierul Ponta a dezminţit că numărul membrilor consiliului ASF ar fi fost redus prin OUG, la propunerea lui Chiţoiu, doar spre a scăpa de un membru care încurca interesele Carpatica Asig.

Fostul director general, Marian Mârzac, a fost numit în iunie 2013 membru neexecutiv în boardul ASF, fiind înlocuit la conducerea Carpatica Asig cu Ina Crudu. Potrivit anchetatorilor, Laura Chiţoiu ar fi discutat cu Mârzac pentru a o ajuta pe Ina Crudu să treacă mai uşor de interviul necesar pentru a prelua conducerea companiei.

De asemenea, Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, a primit interdicţie de a părăsi ţara timp de 30 de zile. În acelaşi dosar este urmărit penal şi Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcţionar la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Potrivit anchetatorilor, în perioada mai - iunie 2013, Carabulea, Mîrzac şi Mustăţea, împreună cu alte persoane, au constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Ca urmare a arestării lui Carabulea şi Mârzac, ASF a dispus reevaluarea contractelor de reasigurare ale Carpatica Asig, inclusiv în ceea ce priveşte reflectarea acestora în situaţiile financiare ale firmei, şi a solicitat informaţii suplimentare cu privire la indicatorii de solvabilitate şi lichiditate.

Afacerile asigurătorului sunt concentrate în continuare în proporţie de peste 90% pe nişa asigurărilor auto obligatorii (RCA), în condiţiile în care Carpatica Asig are unul dintre cele mai mici tarife din piaţă pe segmentul poliţelor RCA.

Ilie Carabulea a mai fost condamnat, în aprilie 2012, la 18 luni de închisoare cu executare pentru dare de mită, însă a fost eliberat condiţionat la începutul lui octombrie 2012. El a fost judecat, în calitate de asociat şi administrator al unor companii din cadrul Atlassib Holding Sibiu, pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă.

Potrivit rechizitoriului, în septembrie 2010, Florin Apostu, la acea dată şef al Parchetului Judecătoriei Sibiu, a primit de la Carabulea contravaloarea unei revizii auto în sumă de 4.000 de lei pentru a-l sprijini în promovarea unui recurs în interesul legii, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra procurorului general al României. Revizia a fost facturată între Star Motors Sibiu şi Atlassib Sibiu, ambele fiind firmele lui Carabulea.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/scandalul-lunii-vine-din-asigurari-dubla-lovitura-a-dna-in-dosarul-asf-carpatica-asig-12006029
12006029
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.