Şcolile private şi bursele de merit. De ce au nevoie copiii pentru care părinţii plătesc taxe de mii de euro de burse de merit: „Niciun copil nu ar trebui să fie privat de un drept pe care îl are“

Autor: Ramona Cornea, Alexandra Matei Postat la 18 august 2024 40 afişări

Şcolile private şi bursele de merit. De ce au nevoie copiii pentru care părinţii plătesc taxe de mii de euro de burse de merit: „Niciun copil nu ar trebui să fie privat de un drept pe care îl are“

Reprezentanţii şcolilor particulare din România i-au cerut ministrului educaţiei, Ligia Deca, să introducă şi elevii din şcolile particulare şi confesionale în rândul beneficiarilor de burse de merit.

Bursa de merit este de 450 de lei pe lună şi se acordă elevilor cu medii de peste 9,50  Un număr de aproximativ 20.000 de elevi din sistemul de învăţământ ar avea mediile necesare pentru a primi burse de merit.  „Statutul social şi financiar al familiilor nu reprezintă un criteriu de acordare a burselor de merit.“

Reprezentanţii şcolilor particulare din România i-au cerut ministrului educaţiei, Ligia Deca, să introducă şi elevii din şcolile particulare şi confesionale în rândul beneficiarilor de burse de merit.

Christian Comşa, preşedinte al Asociaţiei Şcolilor Particulare a transmis atunci o scrisoare deschisă în care argumenta că toţi elevii merită recunoaştere egală pentru performanţele lor academice.

Întrebat de ZF de unde ar veni această nevoie pentru bursele de merit pentru elevii din şcolile particulare, el susţine că această necesitate provine din obligaţia constituţională a statului de a asigura accesul egal la educaţie şi de a evita orice formă de discriminare.

„În prezent, elevii din şcolile parti­culare şi confesionale nu beneficiază de burse de merit, ceea ce creează un tratament diferenţiat între aceştia şi elevii din învăţământul de stat, fără a exista o distincţie relevantă între cele două categorii. Prin acordarea burselor de merit şi pentru elevii din şcolile particulare şi confesionale, se respectă principiul egalităţii în faţa legii şi se asigură că toţi elevii, indiferent de forma de învăţământ frecventată, au acces la aceleaşi oportunităţi de recunoaştere şi sprijin pentru performanţele lor academice şi extraşcolare“, spunea el într-un răspuns transmis ZF în luna iunie.

Numărul elevilor care ar putea beneficia de astfel de burse este de aproximativ 20.000, reprezentând 4% din numărul total de burse acordate în prezent, spunea Christian Comşa.

„Este important de menţionat că statutul social şi financiar al familiilor nu reprezintă un criteriu de acordare a burselor de merit, ceea ce subliniază şi mai mult caracterul discriminatoriu al actualei legislaţii, care exclude elevii din şcolile particulare şi confesionale“, a completat el.

De altfel, subiectul burselor de merit în şcolile particulare a fost un subiect discutat pe larg în spaţiul public.

În noua lege a educaţiei este specificat clar că doar elevii din şcolile de stat beneficiază de burse: „Elevii de la cursurile cu frecvenţă de zi din învăţământul preuniversitare de stat obligatoriu beneficiază de burse“.

În luna aprilie a acestui an, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a recomandat Ministerului Educaţiei să nu facă nicio distincţie în acordarea burselor între elevii din şcolile private şi elevii din şcolile de stat.

Bursa de merit este de 450 de lei pe lună şi se acordă elevilor cu medii de peste 9,50. Au nevoie elevii din şcolile particulare, unde taxele ajung la zeci de mii de euro pe an de burse de merit de 450 de lei pe lună de la stat?

Reprezentanţii şcolilor private spun că este vorba de a respecta un drept pe care îl au elevii lor.

„În comunitatea şcolii noastre, şi cu siguranţă şi în celelalte şcoli private din ţară, un procent foarte mare de părinţi fac eforturi considerabile pentru a le oferi copiilor lor această educaţie. Niciun copil nu ar trebui să fie privat de un drept pe care îl are ci, dimpotrivă, cu toţii ar trebui sa fie sprijiniţi să îşi atingă la maximum potenţialul, la fel ca şi colegii lor din alte şcoli“, a spus pentru ZF Anca Rusu, director of advancement îm cadrul şcolii private Transylvania College.

În liceul Transylvania College elevii studiază curriculum britanic, iar în sistem britanic elevii primesc calificative, despre care ea crede că ar trebui echi­va­late/transpuse în corespondentul numeric al mediilor din sistemul românesc.

„Şi acesta este un aspect care e nevoie să fie luat în considerare, să fie posibil ca bursele de merit să fie accesate şi de către elevii care studiază, în România, un alt curriculum decât cel tradiţional românesc. În gimnaziu, peste 50 % dintre elevii de pe linia românească au medii peste 9,5.“

Reprezentanţii Genesis College cred şi ei că elevii din şcolile private ar trebui să primească burse de merit.

„Susţinem cu fermitate acordarea de burse de merit în şcolile private, la fel ca în sistemul public. Credem că recunoaşterea şi recompensarea sunt esenţiale pentru a motiva elevii să-şi atingă potenţialul maxim, indiferent de tipul instituţiei de învăţământ în care studiază. Bursele de merit oferă oportunităţi egale pentru toţi elevii talentaţi şi muncitori, asigurându-le accesul la o educaţie de calitate“, au transmis ei către ZF.

Anca Macovei Vlăsceanu, fondator al Mark Twain IS şi CEO al Mark Twain International Education / Romania Education Alliance, este şi ea de părere că elevii din sistemul privat de învăţământ ar trebui să primească burse de merit.

„Susţinem acordarea de burse de merit în şcolile private, la fel cum se întâmplă şi în sistemul public. Considerăm că excelenţa academică merită să fie recunoscută şi încurajată, indiferent de tipul instituţiei de învăţământ. Bursele de merit nu doar că recompensează efortul şi performanţele elevilor, ci şi stimulează dorinţa de autodepăşire şi atingerea potenţialului maxim“, a spus ea pentru ZF.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.