Se adună norii unei noi crize? De ce a strâns legendarul Warren Buffett un munte de cash şi pentru ce se pregăteşte
În lumea financiară, niciun investitor nu atrage mai mult atenţia decât o face Warren Buffet. Atunci când face o mişcare, investitorii mai mici încep să calculeze ce ar putea însemna pentru portofoliile lor. Recent Buffet a redus participaţia Berkshire Hathaway, congomeratul de business pe care îl conduce, la Apple şi a început să îşi facă rezerve de cash, motiv pentru care tot mai mulţi se întreabă dacă nu cumva o nouă criză financiară este pe drum, scrie The Economist.
Rezervele de cash ale Berkshire Hathaway au crescut de la 189 de mld. dolari în primul trimestru al anului la 277 de mld. de dolari la sfârşitul lunii iunie. Anunţul privind vânzarea acţiunilor Apple a venit într-un context sumbru. Bursele din întreaga lume scădeau vertiginos după ce datele privind economia SUA au provocat îngrijorări cu privire la o eventuală recesiune a celei mai puternice economii din lume.
În lumea investitorilor numele lui Warren Buffet a căpătat dimensiuni aproape mistice, el având porecla de „Oracolul din Omaha”, pe fondul strategiilor şi succesului de care se bucură pe termen lung.
Zecile de mii de investitori care se adună la reuniunea acţionarilor Berkshire Hathaway sunt mai degrabă discipoli decât vânători de acţiuni.
Prin urmare, nu este surprinzător faptul că unii observatori văd acumularea de numerar ca pe un semn rău.
Investitorii au remarcat că Warren Buffett a început să strângă cash şi la mijlocul anilor 2000, înainte de criza financiară globală, ceea ce i-a permis să se afle într-o poziţie superioară pentru a cumpăra acţiuni, într-o perioadă în care companiile vindeau acţiuni la preţuri reduse pentru a face rost de bani.
În ciuda misticismului care îl încojoară pe Buffet, cei care i-au studiat deciziile au reuşit să facă lumină în privinţa strategiilor sale. Într-o cercetare publicată în 2018, Andrea Frazzini, David Kabiller şi Lasse Pedersen, toţi de la AQR Capital Management, o firmă de investiţii, au descoperit că performanţele superioare pe termen lung ale Buffett pot fi explicate simplu. El a cumpărat acţiuni de la companii stabile la preţuri ieftine şi a aplicat în mod continuu efectul de levier. Pe scurt, el s-a folosit de banii Berkshire sau de împrumuturi pentru a cumpăra acţiuni ieftine şi de calitate care să genereze profit solid şi garantat.
La fel cum explicaţia pentru performanţa sa extraordinară este mai degrabă perspicacitatea decât magia, la fel este şi motivul pentru acumularea de lichidităţi a Warren Buffett.
În mai, oracolul din Omaha a declarat că investitorii săi ar trebui să se aştepte ca el să vândă acţiuni şi să acumuleze rezerve din două motive. Unul este că se aşteaptă la o creştere a impozitelor pe câştigurile de capital şi doreşte să îşi realizeze profiturile înainte ca acest lucru să se întâmple. Celălalt motiv este că vede puţine companii ieftine, de înaltă calitate, în care să investească.
Noul teanc de cash al dlui Buffett este, fără îndoială, enorm. Berkshire Hathaway ar putea, dacă ar dori, să cumpere McDonald's la preţul actual al acţiunilor lanţului de fastfood şi să rămână cu 80 de miliarde de dolari, sau să achiziţioneze mai multe acţiuni Meta decât are Mark Zuckerberg, şeful firmei. Dacă pieţele vor intra într-o recesiune severă, miliardarul american se va afla din nou într-o poziţie de invidiat, putând să achiziţioneze firme care se tranzacţionează la reducere şi să-şi joace în continuare cărţile care l-au făcut celebru.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro