Sebastian Costea, manager executiv sustenabilitate si investitii strategice, Antibiotice Iaşi: Avem un plan de investitii de 850 milioane lei până în 2030, acoperit printr-un mix de finanţare. Vom extinde portofoliul de medicamente critice şi dezvoltăm un nou centru de cercetare

Autor: Roxana Rosu Postat la 02 octombrie 2024 17 afişări

Sebastian Costea,  manager executiv sustenabilitate si investitii strategice, Antibiotice Iaşi: Avem un plan de investitii de 850 milioane lei până în 2030, acoperit printr-un mix de finanţare. Vom extinde portofoliul de medicamente critice şi dezvoltăm un nou centru de cercetare

Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi are un plan de investitii de 850 milioane lei până în 2030, acoperit printr-un mix de finanţare, compus din fonduri de coeziune, ajutor de stat de  la Ministerul de Finante, fonduri din PNRR şi un împrumut de la Banca Europeană de Investitii, prin programul InvestEU, a declarat Sebastian Costea,  manager executiv sustenabilitate si investitii strategice al companiei în cadrul conferintei ZF Health&Pharma Summit '24.

”Avem un plan de afaceri dezvoltat împreună cu Ministerul Sănătătii,  cu partenerii distribuitori şi furnizori, până în 2030. El a fost revizuit într-un contract de consultantă împreună cu Banca Europeană de Investiţii din 2023. În anexa lui este un plan de investitii pe orizontul de timp 2030”.

Investitiile prevăd dezvoltarea a două noi linii de fabricatie pentru antibiotice beta-lactamice şi injectabile, completând portofoliul de  medicamente critice al companiei. În plus, producătorul român dezvoltă şi un centru nou de cercetare pentru lansarea de noi produse, inclusiv din lista de produse critice.

Producătorul local fabrică în prezent 25 de medicamente din lista iniţială de produse critice, care cuprinde 200 de medicamente. În decembrie 2023, Comisia Europeană a publicat o listă cu 200 de medicamente critice, urmând să adauge şi în 2024 noi produse. Printre aceste medicamente se numără antibiotice, tratamente pentru bolile de sânge, pentru sistemul digestiv, pentru inimă, vaccinuri.

”Lucrăm în parteneriat cu mediul universitar, cu toate facultăţile din Iaşi şi din ţară, vrem să dezvoltăm programe prin Academia a+, structură creată în cadrul companiei, cu cele două componente:  Colegiul Tehnic pentru parteneriate cu colegiile tehnice, avem şi programe de învăţământ dual, şi Şcoala de Afaceri, pentru parteneriate cu mediul academic”, a precizat Sebastian Costea.

Antibiotice a inaugurat în 2022 un nou flux de produse topice şi are prevăzute încă patru fluxuri de fabricaţie care vor fi construite pe platforma industrială de la Iaşi în următorii cinci ani. 

În paralel, compania face în continuare investitii în sustenabilitate şi tranzitie verde, domenii pe care este activă încă din 2021, având în vedere că de anul viitor companiile trebuie să respecte Directiva europeană privind raportările ESG.

 Compania de stat Antibiotice Iaşi (ATB) a raportat pentru primul semestru din 2024 un profit net de 74 mil. lei, în urcare cu 20% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, în timp ce veniturile au urcat cu 8% la 380 mil. lei.

Antibiotice Iaşi are o capitalizare bursieră de 2 mld. lei. De la începutul lui 2024 acţiunile s-au apreciat cu 129%.  

Din acţionariatul companiei fac parte Ministerul Sănătăţii (53% din capitalul social) şi Infinity Capital Investments (29,4%).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
investitii,
antibiotice,
medicamente,
companie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.