Secretele parcului Romanescu, cea mai mare zonă verde urbană din România
Parcul se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare. Aici se afla odinioară moşia familiei Bibescu, de aici vine şi numele alternativ al parcului – Parcul Bibescu.
Parcul se află în partea de sud a Craiovei şi este cunoscut şi sub denumirile Parcul Independenţei, Parcul Poporului sau Parcul Bibescu.
Pe locul unde se află astăzi parcul, se afla moşia familiei logofătului Ioan (Iancu) Bibescu, o moşie cu pavilioane, bănci şi sere care ofereau locului un farmec aparte. În 1848 moşia este cumpărată de autorităţile oraşului, însă amenajarea parcului în spaţiu public pentru recreere începe de abia în 1898, odată cu venirea lui Nicolae Romanescu (cel care dă şi numele parcului) la primăria oraşului.
Fosta moşie Bibescu a fost transformată total prin reamenajarea spaţiilor verzi, modificarea artificială a terenului, aclimatizarea unor specii noi de arbori şi construirea unor structuri noi. Zona a renăscut, iar noul parc, amenajat în stil romantic a devenit în timp un punct de atracţie pentru toţi cei care vizitează Craiova.
In interiorul parcului sunt câteva obiective de sine stătătoare care aduc un plus la farmecul locului şi formează împreună un ansamblu turistic aparte.
Castelul este rodul imaginaţiei arhitectului francez Edouard Redont şi imită un castel medieval. Iniţial castelul era pur şi simplu un adăpost stilizat pentru bazinele de apă folosite la irigarea parcului. Apoi, în interiorul castelului a fost amenajat un restaurant. În prezent castelul este o simplă structură ce poate fi vizitată şi aminteşte de vremuri cu regi şi cavaleri.
Grădina Zoologică a fost inaugurată în anul 1906, fiind astfel cea mai veche din ţară. Dea lungul timpului, aici au putut fi admirate animale şi păsări precum: tigrul, lama, jaguarul, leul, maimuţa, struţul sau păunul. În apropierea grădinii se află Chioşcul Fanfarei, realizat special la Viena şi Teatrul de Vară.
Podul Suspendat leagă două dintre dealurile din parc şi este o punte peste lacul care se întinde pe 4 hectare. Peisajul Podului Suspendat deasupra lacului pe care vizitatorii se pot plimba cu barca scoate în evidenţă stilul romantic al Parcului Romanescu.
Palatul logofătului Bibescu se află la depărtare de aleile la care vizitatorii au acces. La intrare stă scris: „În această clădire, numită Palatul Bibescu, în zilele de 26 şi 27 iunie 1859, a fost găzduit domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cu prilejul vizitei pe care a făcuto la Craiova”. Astăzi palatul este renovat şi a devenit imobil de protocol pentru Primăria din Craiova.
Cititi mai multe pe www.one.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro